Bănci și Asigurări

Isarescu: Nu pleci cu pamantul si casele in spate. Mai intai trebuie sa vinzi

28.05.2007, 17:04 12

Leul nu este amenintat neaparat de cresterea deficitului extern si nu ar fi "pericol mare" nici chiar intr-o situatie de "forta majora", in care deterioarea rapida a perceptiei externe a Romaniei ar provoca retragrea capitalurilor straine, sustine seful BNR, Mugur Isarescu.
"Singurele care pot iesi repede sunt cele circa doua miliarde de euro reprezentand capitaluri pe termen scurt. Este o suma rezonabila, care nu creeaza probleme. Nici la bursa nu e pericol mare, pentru ca investitiile sunt tot pe-acolo", a declarat Isarescu.
El nu vede riscuri nici in ceea ce priveste piata imobiliara. "Nu pleci cu pamantul si casele in spate. Mai intai trebuie sa vinzi", spune guvernatorul.
Isarescu sustine ca nu este adevarat ca o corectie a deficitului extern se poate face doar prin curs. "Grecia a avut anul trecut deficit de cont curent de 12% din PIB. Ce se depreciaza? Euro fata de euro? La bulgari ce sa se deprecieze? Ca au curs fix."
Pe de alta parte, Isarescu afirma ca de-abia de-acum s-ar putea sa avem variatii de curs, insa nu vede "amplitudini mai mari de 20%". "Nu trebuie creata la nivelul populatiei senzatia ca cineva stie ce se va intampla cu cursul pentru ca asa cream iluzii, inducem lumea in eroare, iar fripul degetelor poate fi dureros".
Seful BNR afirma ca, in cazul unei retrageri bruste a capitalului strain, BNR va reactiona prin majorarea dobanzii inainte de a vinde valuta pentru a apara leul.
De asemenea, el spune ca pe piata inca exista un surplus de lichiditate reprezentand echivalentul a 3-4 miliarde de euro si inainte ca dobanda sa fie majorata ar trebui sa dispara acest exces. "Daca acesti bani ar fi doar economii ale strainilor, nu vad o problema daca ar pleca", a declarat Isarescu. El sustine ca Romania nu poate avea o experienta de tip asiatic datorita politicii de curs flexibil. "Investitorii sunt descurajati pentru ca din cauza aprecierii leului pierd atunci cand ies cu banii", afirma Isarescu.
Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro Romania, spune ca, potrivit experientei altor tari din regiune, cand s-a inregistrat o depreciere a leului aceasta a avut loc pe o perioada de cel putin 9 luni, nu prin miscari-soc. "Ceea ce panicheaza piata sunt miscarile bruste. N-ar fi o problema daca leul s-ar deprecia pe o perioada mai lunga", spune Craciun.
El crede ca daca ar iesi capitalurile speculative, investitorii ar putea lua pozitii impotriva leului si atunci ar iesi mai mult de 2 mld. euro. In cel mai rau caz, nici Craciun nu intrevede o depreciere catastrofala a leului in cazul unei crize a deficitului extern, insa enumera mai multe riscuri: aparitia unui puseu inflationist din cauza slabirii leului, incetinirea cresterii economice si a nivelului de trai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO