Bănci și Asigurări

Isărescu vrea bănci mai puternice în România

Isărescu: Un sistem bancar concurenţial nu înseamnă neaparat mulţi actori, ci mai curând concurenţi puternici, sănătoşi, care au capacitatea să lupte cu costurile

Foto: Silviu Matei

Autor: Ovidiu Tempea

12.12.2011, 14:40 718

Concurenţa slabă din sistemul financiar-bancar permite băncilor să "paseze" clienţilor costurile provenite din organizarea ineficientă a activităţii şi evaluarea greşită a riscului, a declarat luni guvernatorul BNR Mugur Isărescu, adăugând că nu este o problemă de număr, ci de forţă a jucătorilor.

"Încarcarea costurilor de creditare cu tot felul de cheltuieli ale băncilor, acoperite printr-o concurenţă imperfectă a sistemului financiar- bancar se va tempera. De ce băncile pot să paseze asupra clienţilor, uneori îintr-o adevărată incoştienţă costurile unor lipsuri, care uneori le aparţin, în ceea ce priveşte organizarea internă sau evaluarea greşită a unor riscuri. (...) E posibil pentru că concurenţa nu este suficient de puternică şi nu este dată de numarul de bănci", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a arătat că un sistem bancar concurenţial nu înseamnă neaparat mulţi actori, ci mai curând concurenţi puternici, sănătoşi, care au capacitatea să lupte cu costurile, să ştie cum s-o facă şi să ducă în jos costurile transferate către clienţi.

Isărescu s-a arătat indignat că băncile au transferat către clienţi costurile provenite din creditele neperformante, care sunt în primul rând rezultatul unei analize de risc precare.

"În continuare, în ciuda progreselor, este clar că în sistemul financiar-bancar trebuie să se întărească concurenţa", a conchis Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO