Bănci și Asigurări

Isarescu vrea sa faca ordine in salariile bancherilor

11.01.2009, 18:20 520

Salariile managerilor din sistemul bancar va trebui sa fie corelate cu obiectivele si strategia pe termen lung ale fiecarei institutii de credit, potrivit proiectului de reglementare privind administrarea si evaluarea activitatii, publicat de BNR.

"In situatia in care membrii organelor cu functie de conducere sunt eligibili pentru acordarea de stimulente corelate cu performanta institutiei de credit, nivelul remunerarii acestora trebuie sa faca obiectul unor conditii relevante si obiective si nu trebuie corelate in mod excesiv cu performanta pe termen scurt a institutiei de credit", se arata in noul regulament propus de BNR.
Guvernatorul Mugur Isarescu a subliniat de mai multe ori pe parcursul anului trecut apetitul ridicat al bancherilor in acordarea unui volum cat mai mare de credite (de care este legat si bonusul primit la sfarsitul anului), in procesul de vanzare riscurile fiind uneori neglijate. "Schemele de remunerare trebuie stabilite intr-un mod care sa evite incurajarea asumarii imprudente a riscurilor sau maximizarea profiturilor pe termen scurt", accentueaza BNR.
Deprecierea portofoliului de credite se vede deja in ultimele date publicate de BNR privind restantele acumulate de clienti: ponderea in totalul creditelor s-a dublat intr-un an, ajungand la 1,4%. De altfel, BNR a introdus din toamna trecuta reglementari mai severe pentru acordarea de credite clientilor individuali, incercand astfel sa tempereze apetitul de risc al bancilor. Intre timp bancile si-au modificat insa si din proprie initiativa reglementarile, devenind mult mai selective, pe fondul penuriei de lichiditati la nivel international.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO