Bănci și Asigurări

Israelienii de la Clal se asteapta la o dublare a afacerilor anul viitor

16.12.2008, 17:37 24

Compania de asigurari generale Clal, subsidiara a grupului financiar israelian cu acelasi nume, estimeaza pentru anul viitor prime brute subscrie de 4 mil. euro, dublu fata de 2008, ca urmare a reorganizarii businessului. Asiguratorul afirma insa ca scopul sau in urmatorii ani va fi trecerea pe profit, nu neaparat cresterea volumului.

"Actionarii au dorit o restructurare, insemnand diversificarea canalelor de distributie si orientarea pe clientul corporatist", a spus Valentin Tuca, directorul general al companiei.
Clal a intrat pe piata locala de asigurari in 2006, pornind o investitie de la zero si avand o strategie de vanzari directe, prin telefon, catre persoanele fizice. "Dar piata nu a fost destul de pregatita pentru un business in aceasta forma", afirma Tuca.
Odata cu schimbarea strategiei, Clal si-a schimbat si identitatea vizuala, promovand un nou logo.
Campania de rebranding si alte cheltuieli de marketing au insemnat 15-20% din majorarea de capital de 4 milioane de euro, operata la inceputul anului, potrivit lui Tuca, adica peste 600.000 de euro. Clal are in prezent un capital social de peste 12 mil. euro si are in plan o noua majorare in urmatoarele luni.
Asigurarile auto vor creste in portofoliul Clal de la 35% anul acesta la circa 60% anul viitor, au spus reprezentantii companiei, precizand ca ponderea asigurarilor auto obligatorii se va majora de la circa 7% pana la 20% anul viitor.
"Nu dorim sa repetam greselile pietei romanesti de asigurari, care din dorinta de a creste afacerile a uitat scopul pentru care le fac: obtinerea de profit", a spus Tuca, referindu-se la faptul ca tarifele practicate de Clal la politele RCA nu sunt printre cele mai reduse din piata.
In campania din acest sezon, tarifele Clal au fost majorate cu 10-25%. Asiguratorul a anuntat ca va oferi un bonus la politele RCA pentru soferii care nu au avut accidente. Cuantumul bonusului va fi de 20% din prima platita pe 2009 si se va acorda la reinnoirea asigurarii pentru 2010. Bonusul este cuprins intre 55 si 255 de lei. Clientii pot incheia asigurarea online sau telefonic.
Recent, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a decis limitarea la 15% a comisioanelor platite de catre asiguratori brokerilor pentru politele RCA.
Aceasta este o masura "fortata", considera Tuca, fost sef al Marsh, unul dintre cei mai mari brokeri de asigurari. "Eu sunt adeptul pietei libere. Poate si din cauza ca vin din zona brokerilor, mi se pare fortat sa impui un anumit nivel de comision", a mentionat el.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO