Bănci și Asigurări

KBC "incearca marea cu degetul" investind in nise de piata

26.02.2007, 17:55 18

Grupul belgian KBC, specializat in servicii bancare si de asigurari, va urma pe piata romaneasca, precum si pe cele din Bulgaria si Serbia, o strategie de nisa, concentrandu-se pe anumite zone de business in care isi poate pune in valoare expertiza - consumer finance, asigurari, administrare de active si finantare pentru IMM-uri, potrivit strategiei regionale data publicitatii la Bruxelles.
La sfarsitul anului trecut, KBC si-a facut intrarea pe piata prin cumpararea firmei de leasing Romstal Leasing si a companiei de brokeraj bursier Swiss Capital.
Prin strategia concentrarii pe nise, belgienii incearca sa sustina o crestere pe termen lung a afacerilor in regiune, considerand ca in prezent nu exista tinte de preluare "valabile" ca pozitie pe piata si la preturi "corecte".
Asa ca intentioneaza sa opereze inclusiv in Romania "la scara mai mica" si cu "costuri de executie mai scazute". Acesta va fi in principiu "primul pas", conform strategiei adoptate.
Nu inseamna insa ca pietele pe care belgienii au ales sa opereze pe nise nu ar putea deveni la randul lor "piete de baza" ale grupului in masura in care vor aparea oportunitati care sa permita o crestere suficient de mare. KBC aminteste ca pe toate pietele din Europa Centrala pe care a intrat in anii e90 a folosit strategii similare, de tipul "incercat marea cu degetul".
In Ungaria a inceput in 1992 cu o companie de asigurari non-viata pornita de la zero, in Polonia si tot in Ungaria a cumparat in 1996 participatii minoritare in banci, iar in 1998 a abordat Cehia tot pe asigurari.
Alaturi de investitiile din Romania in leasing si brokeraj bursier, KBC a preluat recent in Bulgaria o firma de asigurari (DZI Insurance) si inca una de brokeraj bursier, iar in Serbia o structura bancara (A-banka), la care se adauga brokerul bursier online Equitas din Ungaria.
Pentru Romstal, Swiss Capital, A-banka si Equitas belgienii au platit in total 175 de milioane de euro, plus 185 mil. euro pentru DZI Insurance. Compania Romstal Leasing a finantat anul trecut 4.650 de contracte de leasing in valoare de 139,2 milioane de euro, cu 93% mai mult decat in 2005.
"Strategia de extindere a KBC se bazeaza in esenta pe valorificarea oportunitatilor create de convergenta la UE", se spune intr-un raport prezentat investitorilor.
Grupul KBC a obtinut anul trecut un profit net de 3,4 miliarde de euro, cu o rentabilitate a capitalului de 24%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO