Bănci și Asigurări

KPMG: Procedurile pe carduri lasa loc pentru fraude

12.03.2008, 17:23 54

Regulile interne utilizate de unele banci locale la emiterea cardurilor lasa loc pentru aparitia fraudelor, in conditiile in care unii angajati au acces atat la conturi, cat si la codurile PIN, care ar trebui sa fie confidentiale, spune Catalin Madan, assistant manager in cadrul departamentului IT Advisory la KPMG.
"Exista probleme de segregare a responsabilitatilor in departamentele de carduri ale bancilor", a afirmat Madan la seminarul Cards Forum, organizat de Finmedia. El spune ca in cursul proceselor de consultanta derulate cu mai multe banci din sistem, a intalnit trei astfel de cazuri.
Practic, in cazul unei banci importante cu prezenta pe piata cardurilor, KPMG a constatat in urma unei analize a procedurilor aplicate si a controlului intern mai multe puncte slabe.
Astfel, mai multi angajati ai bancii aveau acces atat la masina de producere a cardurilor, cat si in camera de printare a codurilor PIN. In mod normal, codurile PIN trebuie sa fie pastrate separat de carduri, astfel incat sa nu se poata face asocierea intre cele doua elemente. Codul PIN ar trebui sa fie cunoscut numai de catre posesorul de card, fiind utilizat pentru validarea tranzactiilor.
Madan spune ca banca utiliza insa un singur curier, atat pentru distribuirea cardurilor, cat si a codurilor PIN, astfel incat unele persoane neautorizate puteau sa faca asocierea, aparand astfel riscul de frauda.
"Pana acum nu au existat fraude importante pe carduri in Romania. Aceasta nu este insa o garantie ca nu vor aparea in viitor", atentioneaza reprezentantul KPMG.
Potrivit unui studiu realizat de compania de audit si consultanta la nivel global, cele mai multe fraude din sistemul financiar sunt realizate de angajati din management, care au privilegii de acces pe mai multe domenii.
Majoritatea fraudelor au fost de valoare mare, urcand spre 10 milioane de euro. KPMG nu a inregistrat insa separat volumul fraudelor realizate pe carduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO