Legea dării în plată, pe agenda Comisiei juridice. Reprezentanţii băncilor şi ai BNR au lipsit de la dezbatere

15 mar 2016 Autori: Cătălina Mănoiu , Liviu Popescu

Ciprian Nica, vicepreşedintele Comisiei juridice: Constat cu amărăciune că băncile astăzi nu sunt prezente. Am avut o întâlnire mai restrânsă săptămâna trecută, la Comisia de buget, finanţe, (...) i-am sfătuit totuşi să participe la discuţie, să vină la negocieri şi chiar să putem face o lege pentru că nicăieri în lume băncile nu au un comportament aşa de agresiv şi nu am înţeles de ce în România au. Ei au motivat astăzi că au o altă acţiune.

Vicepreşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Ciprian Nica, a declarat ieri că legea dării în plată ar putea intra în dezbaterea comisiei abia săptămâna viitoare din cauza unor probleme procedurale, el criticând absenţa băncilor de la dezbaterea organizată de Comisia juridică.

„Camera Deputaţilor este cameră decizională, iar Comisia juridică este abilitată pe fond să discute legea dării în plată. Pe procedură, vă spun că săptămâna aceasta nu poate intra pe ordinea de zi a Comisiei juridice, dintr-un motiv foarte simplu, un articol privind cererile de reexaminare ale preşedintelui României a fost declarat neconstituţional aşa cum a fost modificat în Regulamentul Camerei Deputaţilor. Noi am depus amendamentele să se revină şi să ţinem cont de observaţiile CCR. Sper ca miercuri să fie votată modificarea Regulamentului în şedinţa de vot finală a plenului, urmând ca săptămâna viitoare după publicarea în Monitorul Oficial să putem să intrăm pe procedură, să o primim la comisie, să discutăm capetele de cerere privind reexaminarea şi apoi să dăm termen pentru amendamente“jJuridice a Camerei Deputaţilor Ciprian Nica (PSD).

Astfel, săptămâna viitoare la Camera Deputaţilor ar putea fi decis viitorul controversatei legi a dării în plată, act normativ care ţine capul de afiş al agendei publice din toamna anului trecut. După ce preşedintele Klaus Iohannis a trimis legea spre reexaminare, aceasta a ajuns şi Băncii Centrale Europene.

Băncile locale susţin că legea are numai efecte negative asupra sectorului bancar şi implicit asupra economiei, iar programul Prima casă, prin care statul garantează cu ju­mă­­tate din valoarea creditului, ar putea dis­pă­rea. Potrivit unor date ale BNR, circa 91% din totalul debitorilor cu credite ipo­te­ca­re sunt debitori care au accesat Prima casă.

Ciprian Nica a afirmat că există un consens politic şi că atât PSD, cât şi PNL, dar şi UNPR şi ALDE susţin legea dării în plată.

„Vrem să rezolvăm o problemă socială a oamenilor simpli, care nu vor să îşi dea casa, dar din motive obiective ajung într-o situaţie dificilă şi nu mai pot continua şi din cauza poziţiei băncilor“, a mai spus Nica.

Ciprian Nica a criticat absenţa băncilor de la dezbaterea „Legea dării în plată - argu­mente pro şi contra“, găzduită de Comisia juridică. „Constat cu amărăciune că băncile astăzi nu sunt prezente. Am avut o întâlnire mai restrânsă săptămâna trecută, la Comisia de buget, finanţe, (...) i-am sfătuit totuşi să participe la discuţie, să vină la negocieri şi chiar să putem face o lege pentru că nicăieri în lume băncile nu au un comportament aşa de agresiv şi nu am înţeles de ce în România au. Ei au motivat astăzi că au o altă acţiune“, a mai spus deputatul PSD.

Băncile nu au dat curs invitaţiei la dezbaterea „Legea dării în plată – argumente pro şi contra“ organizată la Camera Deputaţilor, înainte ca iniţiativa legislativă să ajungă în dezbaterea deputaţilor din Comisia juridică, pentru finalizarea raportului care va fi înaintat penului Camerei Deputaţilor, for decizional.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.03.2016

 
Cuvinte cheie:
comisia juridica
, dezbatere
, banci
, lege
, plati
, bnr
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide