Bănci și Asigurări

Leul nu mai are putere sa se aprecieze substantial

22.03.2005, 00:00 13


Leul a recuperat ieri o parte din terenul pierdut in fata euro, pe fondul unei piete putin lichide.


Banca Nationala a calculat un curs de 36.371 de lei pentru un euro, cu 134 de lei mai putin decat la sfarsitul saptamanii trecute. Dealerii nu se asteapta insa ca euro sa coboare sub pragul de 36.000 de lei in urmatoarele zile, fiind posibile chiar unele cresteri.


Dolarul a continuat insa sa se aprecieze, fiind evaluat la 27.521 de lei, cu 108 lei mai mult decat cotatia anterioara. Aprecierea dolarului a fost alimentata de scaderea cursului dolar/ euro pe pietele internationale.


Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 36.160/36.260 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii de vineri.  In primele ore ale sedintei de tranzactionare cotatiile au urcat usor, pana la o maxima a zilei de 36.450 de lei pentru un euro, pe fondul unor cumparari mai mari. Ulterior, cotatiile au coborat pana la 36.300 de lei pentru un euro, in conditiile in care in piata au aparut ordine de vanzare. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 36.250/36.350 de lei pentru un euro.


"Volumele tranzactionate au scazut comparativ cu vineri, iar piata a fost destul de calma. Este posibil sa mai vedem cotatii apropiate de 36.000 de lei pentru un euro in zilele urmatoare, dar pana la sfarsitul saptamanii ma astept mai degraba la 36.600 de lei", a apreciat un dealer. El spune ca ordinele de tranzactionare au provenit in mare masura de la clientii comerciali.


Vanzarile de valuta catre clienti au totalizat vineri 115 milioane de euro, depasind cumpararile de la acestia cu sase milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a crescut sensibil fata de zilele precedente, ajungand la 253 de milioane de euro. In aceste conditii volumul total tranzactionat pe piata a urcat la 368 mil. euro, cu mult peste media ultimelor sedinte.


Pe piata de la Sibiu, contractele futures leu/euro cu scadenta la sfarsitul lunii au fost incheiate in cotatii de 36.050 - 36.155 lei pentru un euro. Pentru scadenta iunie, operatorii coteaza euro la 35.800 de lei, mai putin decat saptamana trecuta.


Pe pietele internationale dolarul a marcat o apreciere substantiala fata de euro, in contextul in care investitorii se asteapta ca ritmul de crestere al dobanzii de interventie a Bancii Federale a Statelor Unite sa fie accelerat, o data cu acumularea de noi presiuni inflationiste. Astfel, cursul a coborat de la 1,3260 dolari/euro la deschidere pana la o minima de 1,3190 dolari/ euro. La aceasta s-a adaugat si anuntul oficialilor Bancii Centrale a Hong Kongului, potrivit caruia institutia nu va vinde dolarii pastrati in rezerve in favoarea euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO