Bănci și Asigurări

Leul ţine piept miercuri doar dolarului. Francul şi euro reiau creşterea

Leul ţine piept miercuri doar dolarului. Francul şi euro reiau creşterea
22.06.2011, 13:27 789

Moneda naţională a pierdut avansul uşor consemnat ladeschiderea sesiunii, iar cotaţiile au depăşit 4,25 lei/euro pânăla jumătatea zilei, astfel că BNR a anunţat un curs de referinţă cu1,07 bani mai mare, de 4,2517 lei/euro. BNR a publicat marţi oparitate de 4,2410 lei/euro.

Banca centrală a afişat şi pentru francul elveţian un curs încreştere cu 0,68 bani, de la 3,5066 lei/franc la 3,5134lei/franc.

În schimb, leul a fost stabil în raport cu moneda americană, iarparitatea oficială se plasează la 2,9596 lei/dolar, de la 2,9601lei/dolar marţi.

Moneda naţională s-a apreciat în debutul sesiunii interbancarede miercuri, până sub 4,23 lei/euro, însă cotaţiile au revenitaproape de 4,24 lei/euro după primele transferuri, jucătoriianticipând încă de marţi că guvernul grec va obţine votul deîncredere al Parlamentului, iar optimismului a fost încorporata înevoluţia de marţi.

"Pentru moment, participanţii la piaţă probabil îşi vorconcentra atenţia asupra aprobării de către Parlament a măsurilorde austeritate, ceea ce înseamnă că presiunile de depreciere arputea continua. În acest context, o tendinţă de depreciere uşoarăpare probabilă, mai ales că pierderile recente nu au fost oprite deacţiuni ale băncii centrale. Totuşi, în ceea ce priveşte şedinţa deastăzi, nu credem ca leul va înregistra pierderi semnificative dela nivelul curent", se arată într-un raport ING Bank.

Puţin după ora 13:00, paritatea oscila în intervalul 4,2535 -4,2560 lei/euro.

Valutele din regiune au deschis se asemenea cu aprecierimodeste, dar jucătorii au început să-şi marcheze profiturile, iarmonedele au trecut pe depreciere, cu oscilaţii mai reduse decât aleleului.

Premierul elen George Papandreou a câştigat votul de încredereal parlamentului de la Atena pentru noul guvern desemnat în urmaremanierii de săptămâna trecută. Învestirea noului guvern la Atenava pregăti terenul pentru noi împrumuturi de urgenţă din parteainstituţiilor financiare internaţionale, iar rezolvarea situaţieiar elimina o sursă constantă de îngrijorare de pe pieţelefinanciare cu privire la expunerea băncilor pe datoriile de statdin zona euro.

Randamentele afişate de băncile comerciale pentru plasamentelecu scadenţa la o zi au mai scăzut uşor, de la 2,67 - 3,17%, iardobânzile pentru sumele plasate la o săptămână au urcat uşor, de la3,69 - 4,19% la 4,08 - 4,58%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO