Bănci și Asigurări

Libocor, BRD, la ZF Live: Scăderea dobânzii-cheie reprezintă un semnal dat pieţei că economia are nevoie de susţinere

Autor: Roxana Rosu

09.01.2015, 00:06 269
Scăderea dobânzii-cheie de către BNR reprezintă un semnal dat pieţei că economia are nevoie de susţinere pentru a accelera ritmul de revenire, prea lent în acest moment şi insuficient faţă de ce ne-am propus, a declarat Florian Libocor, economistul-şef al BRD, la ZF Live.
 
„BNR poate coborî dobânda până unde este nevoie în funcţie de cum se mişcă economia. Nu ne-ar surprinde dacă vom închide anul cu 2%, dacă l-am deschis cu 2,5%. Există premise şi condiţii favorabile pentru acest scenariu“, a spus Libocor.
 
În opinia lui, este posibil să vedem dobânzi de 5% la creditele în lei, dar scăderea pe zona de creditare nu va transmite un semnal identic şi la dobânzile la depozite. La finele lunii noiembrie, media dobânzilor la depozite era de 1,88%, iar la creditele în lei de 6,5%.
 
„Reducerea dobânzilor la depozite nu stimulează economisirea, dar ajută la stimularea investiţiilor. Depinde în ce monedă luăm creditul şi depinde ce facem cu el“, apreciază economistul BRD. El consideră că în acest moment ceea ce numim consum de necesitate este saturat, a fost satisfăcut, şi rămâne consumul de preferinţă, care presupune să înlocuim un bun funcţional cu altul, doar pentru că a apărut un produs nou pe piaţă. „Nu cred că merită. Mai bine investeşti, cumperi ac­ţi­uni, investeşti la bursă, în agricultură, începi o mică afacere. Aici intervine şi orgoliul. Nu trebuie să ne intereseze ce are vecinul, ci ce facem noi. Cred că ar fi o eroare maximă să vedem acum o explozie a consumului“, a adăugat Libocor. El pariază pe faptul că românii încă nu au uitat experienţa cu creditele din 2007-2008 şi că în perioada următoare consu­mul va creşte, dar gradual, lent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO