Bănci și Asigurări

Lichiditatea s-a diminuat în octombrie, atingând al doilea cel mai scăzut nivel din 2016. Băncile au ţinut la BNR 5,7 mld. lei în fiecare zi lucrătoare din octombrie

Lichiditatea s-a diminuat în octombrie, atingând al...

Autor: Claudia Medrega

14.11.2016, 00:05 115

Băncile au depus la Banca Naţională prin facilitatea de depozit pe o zi 5,75 mld. lei (1,3 mld. euro) în fiecare zi lucrătoare din luna octombrie, în scădere cu aproximativ 30% faţă de nivelul din septembrie, dar de 6,1 ori mai mult faţă de aceeaşi lună de anul trecut. Bancherii şi-au ţinut banii la BNR cu o dobândă de doar 0,25%/ an.

Comparativ cu maximul din ianuarie 2016, media zilnică a depunerilor prin această facilitate a fost în octombrie de 3,4 ori mai redusă, conform datelor BNR. În ianuarie, băncile au plasat în fiecare zi lucrătoare la banca centrală prin facilitatea de depozit aproape 20 mld. lei, cel mai mare nivel de aproape un deceniu.

În prima lună a anului costul lor a coborât pe piaţa interbancară sub 1% pe an, fiind pentru prima oară când indicatorul s-a plasat sub acest prag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO