Bănci și Asigurări

Lidia Cîrstei, Fintech OS: Observăm şi în România că ecartul dintre băncile tradiţionale şi neo bănci în zona de inovare, digitalizare se restrânge

ZF Bankers Summit 2023, Ziua 2

Lidia Cîrstei, Fintech OS: Observăm şi în România...

Autor: Ramona Cornea

27.06.2023, 15:14 126

Pe piaţa din România, ecartul dintre băncile tradiţionale şi neo bănci în zona de inovare, digitalizare se restrânge în ultima perioadă, este de părere Lidia Cîrstei, COO al Fintech OS CEE.

„Pot spune că în ultimii ani observăm şi în România că ecartul dintre băncile tradiţionale şi neo bănci în zona de inovare, digitalizare se restrânge pentru că băncile găsesc soluţii să inoveze, să modernizeze sistemele de bază şi să folosească datele de clienţi de care dispun, să le folosească înţelept şi eficient. Dacă vor reuşi cu ajutorul tehnologiei să folosească aceste date şi să se mute către organizaţii centrate pe nevoia clienţilor, cum sunt neo băncile, cred că avantajul competitiv va fi unul semnificativ”,  a spus Lidia Cîrstei în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2023, ziua 2.

Ce a mai spus Lidia Cîrstei în cadrul evenimentului ZF:

·       Ne poziţionăm ca un lider global de fintech enablement pentru că asta înseamnă mai mult decât facilitatea modernizărilor de core sistem, înseamnă inovaţie, înseamnă inovaţie prin digitalizare şi nu numai. Avem parteneriate cu clienţi globali, din întreaga lume. Cei mai mulţi clienţi sunt localizaţi în România, ECE şi Marea Britanie pentru că aici a început povestea Fintech OS.

·       Avem clienţi bănci, opt din top zece bănci din România utilizează tehnologia noastră, dar şi din industria asigurărilor, retaileri şi chiar şi neo bănci.  În esenţă, ceea ce ne dorim noi să facem este să facilităm inovaţia prin tehnologie în sectorul financiar.

·       Cred în ambele situaţii, clienţi tradiţionali şi neo bănci, dezideratul este de acelaşi, cel de a utiliza tehnologii care în cele din urmă să servească cel mai bine utilizatorul final. Cred că diferenţa considerabilă pe care o vedem între băncile tradiţionale şi neo bănci este referitoare la resursele pe care le au la dispoziţie pentru a investi şi pentru a utiliza tehnologia, în cazul neo băncilor sunt mai multe în comparaţie cu băncile tradiţionale. Neo băncile încep de la zero, pe când băncile tradiţionale trebuie să gestioneze provocarea sistemelor core legacy, sisteme monolit, sisteme rigide care nu le permit multora dintre ele să folosească eficient şi la capacitate maximă datele de clienţi. Aceasta este o deosebire esenţială între neo bănci şi băncile tradiţionale.

·       Observăm că băncile tradiţionale se concentrează la rândul lor asupra acestor aspecte, se concentrează în a oferi produse relevante şi personalizate clienţilor, produse pe care nu le poţi oferi decât dacă utilizezi eficient imensa baza de date pe care o ai.

·       Piaţa din Marea Britanie este o piaţă cu un grad înalt de tehnologizare. Acolo observăm şi o preocupare a instituţiilor statului, o preocupare pentru a creşte de tehnologizare.

·       Competiţia sănătoasă dintre neo bănci şi băncile tradiţionale nu face decât să crească gradul de satisfacţie al consumatorului, această competiţie lucrează spre beneficiul consumatorului final, care beneficiază de fluxuri digitale în online, dar beneficiază şi de servicii digitale într-un branch.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO