Bănci și Asigurări

Linişte pe piaţa valutară în 10 luni/2023, deprecierea leului vs. euro fiind sub 1%. Ce urmează?

Linişte pe piaţa valutară în 10 luni/2023,...

Autor: Claudia Medrega

24.11.2023, 00:07 3301

BNR a atenţionat că riscurile la adresa cursului de schimb leu/euro ar putea să se reamplifice din cauza deficitelor mari, extern şi fiscal, şi a tensiunilor geopolitice.

Piaţa valutară românească a fost relativ stabilă în primele 10 luni din 2023, volumul mediu zilnic al tran­zacţiilor valutare ajungând  la circa 2,1 mld. euro, apro­piat de nivelul din 10 luni/ 2022. Iar cursul de schimb a oscilat în această perioadă preponderent în intervalul 4,92 şi 4,96 lei/euro, deprecierea leului fiind de sub 1% faţă de euro comparativ cu nivelul de la începutul anului.

Unii analişti au spus că nivelurile scăzute ale cursului valutar din acest an nu sunt susţinute de fundamentele economiei, având în vedere deficitele mari, de cont curent şi bugetar. O influenţă asupra aprecierii leului faţă de euro a venit şi de la plasamentele străinilor în titluri de stat româneşti, precum şi de la intrările de fonduri europene.

În perspectivă, moneda naţională ar putea să se deprecieze mai mult în faţa euro, pentru orizontul de şase luni, peste 80% dintre analiştii financiari CFA anticipând un curs valutar de peste 5 lei/euro (5,0169 lei/euro).

Şi BNR a atenţionat că riscurile la adresa cursului de schimb leu/euro ar putea să se reamplifice mai ales din cauza deficitelor mari, extern şi fiscal, şi a tensiunilor geopolitice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO