Bănci și Asigurări

Liniştea a domnit pe piaţa valutară în primele 10 luni, deprecierea leului faţă de euro fiind mai mică de 1% faţă de începutul anului. Dar BNR avertizează: Riscurile la adresa cursului de schimb leu/euro ar putea să se reamplifice din cauza deficitelor mari, extern şi fiscal, şi a tensiunilor geopolitice. Când trece cursul de 5 lei/euro?

Cum a evoluat piaţa valutară în 10 luni din 2023?

Liniştea a domnit pe piaţa valutară în primele 10...

Autor: Claudia Medrega

24.11.2023, 09:00 1658

Pentru orizontul de 6 luni, peste 80% dintre analiştii financiari CFA au anticipat un curs valutar de peste 5 lei/euro Primele luni din 2023 au adus şi episoade de apreciere a leului în faţa euro, cursul coborând spre 4,9 lei/euro sau chiar sub acest prag, nivel despre care unii analişti au spus că nu este susţinut de fundamentele economiei, având în vedere deficitele mari, de cont curent şi bugetar O influenţă asupra aprecierii leului faţă de euro a venit şi de la plasamentele străinilor în titluri de stat româneşti, precum şi de la intrările de fonduri europene Însă, au fost şi unele  perioade agitate în acest an, luna mai de exemplu aducând cursul valutar la un maxim istoric de aproape 4,98 lei/euro, volumul mediu zilnic al tranzacţiilor valutare depăşind 2,3 mld. euro Jucătorii de pe piaţa valutară au derulat în 10 luni/2023, în medie, tranzaţii zilnice de 2,1 mld. euro Rezervele valutare la BNR au oscilat în 10 luni/2023 între 50-59 mld. euro.

Piaţa valutară românească a fost relativ stabilă în primele 10 luni din 2023, volumul mediu zilnic al tranzacţiilor valutare ajun­gând  la circa 2,1 mld. euro, apro­piat de nivelul din aceeaşi perioadă din 2022. Iar cursul de schimb a oscilat în această perioadă preponderent în intervalul 4,92 şi 4,96 lei/euro, deprecierea leului fiind de sub 1% în raport cu euro comparativ cu nivelul de la începutul anului.

Însă, în perspectivă, moneda naţională ar putea să se deprecieze mai mult în faţa euro, pentru orizontul de 6 luni, peste 80% dintre analiştii financiari CFA anticipând un curs valutar de peste 5 lei/euro (5,0169 lei/euro). Şi BNR a atenţionat că riscurile la adresa cursului de schimb leu/euro ar putea să se reamplifice mai ales din cauza deficitelor mari, extern şi fiscal, şi a tensiunilor geopolitice.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro