Bănci și Asigurări

Mădălina Teodorescu, vicepreşedinte, First Bank: zona de companii mari şi medii este un target real, mai ales în contextul actual în care dacă ne uităm pe cifrele primelor cinci luni ale anului, creşterea creditării pe zona companiilor este foarte agresivă

ZF Bankers Summit 2022

Mădălina Teodorescu, vicepreşedinte, First Bank: zona...

Autor: Mircea Nica

11.07.2022, 11:30 114

Zona de companii mari şi medii este un target real pentru First Bank, mai ales în contextual actual în care dacă ne uităm pe cifrele primelor cinci luni ale anului, creşterea creditării pe zona companiilor este foarte agresivă, respectiv un avans de 18% pe creditele acordate companiilor în lei şi 35% pe creditele în euro acordate companiilor, a spus Mădălina Teodorescu, vicepreşedinte First Bank, în cadrul Conferinţei ZF Bankers  Summit 2022.

“Avem un fond de investiţii foarte puternic în spate şi am depăşit etapa de transformare a băncii şi am trecut în etapa de creştere. De aceea, zona de companii mari şi medii este un target real, mai ales în contextul actual în care dacă ne uităm pe cifrele primelor cinci luni ale anului, creşterea creditării pe zona companiilor este foarte agresivă. Dacă ne uităm pe primele cinci luni ale acestui ani versus cinci luni anul trecut vedem o cretştere de 18% pe creditele acordate companiilor în lei şi de 35% pe creditele în euro acordate companiilor. Zona de companii, în contextul actual, în ciuda creşterii dobânzilor, are o creştere sustenabilă şi susţinută, evident asta ne creează o oportunitate de piaţă pe care nâam putea să o ratăm”, a explicat Mădălina Teodorescu.

Ea a mai explicat că deşi pe zona creditelor de investiţii creşterea este ceva mai etmperată, există totuşi o creştere.

“Este adevărat că în zona creditelor de investiţii creşterea este ceva mai temperată, pe de altă parte există o cretşere. Dacă ne uităm strict la nivelul portofoliului nostru, noi am crescut cu peste 25% volumele acordate companiilor şi vedem o creştere clară a utilizeării liniilor pe zona de capital de lucru. Este clar că partea de capital de lucru a înregistrat în primele şase luni ale anului o dinamică superioară perioadei comparabile din anul anterior.”

Ce a mai spus Mădălina Teodorescu, vicepreşedinte First Bank:

@Ceea ce susţine această creştere sunt programele guvernamentale, aici mă refer la IMM Invest şi fondurile nerambursabile din cadrul proiectelor europene. Noi ne-am constituit o echipă de experţi pe zona aceasta pentru că este momentul oportun şi o oportunitate fantastică pentru IMM-uri să se crediteze în cadrula castor programe guvernamentale.

@Atât companiile mici, cât şi cele mijlocii nu aveau acces la finanţări cu preţurile actuale. Programul IMM Invest, care s-a lansat în 2020, a venit cu un beneficiu clar pentru IMM-uri, net superior costului de finanţare anterior, şi băncile având o garanţie guvernamentală în spate pot susţine acest lucru.

@Vedem schimbări care pot influenţa în sensul negative evoluţia IMM-urilor, aici mă refer la costurile de exploatare, care au crescut substanţial. Ultimele rapoarte arată că undeva în jur de 10% din companii au în costurile de exploatare crescute, au o contribuţie semnificativă între 5 şi 20% pe partea de utilităţi Creşterea megawatt pe oră, care s-a dublat pune o presiune majoră pe marjele companiilor. O parte din acest cost poate fi preluat de costul final, o parte poate fi absorbită de marjă, dar depinde de industria în care lucrezi şi de mărirea marjei.

@Pe de altă parte, noi am susţinut de la începutul anului aplicarea proiectelor de finanţare pentru crearea independentţei energetice. Consider în totalitate că preţul este în continuare pe creştere. Dacă vorbeam de 520 lei preţul mediu pe megawatt oră, la începutul anului s-a dublat şi probabil vom vedea la jumătatea anului o triplare. Această creştere nu poate fi transferată în integralitate pe utilizatorul final.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO