Bănci și Asigurări

Manfred Wimmer: Integrarea BCR in Erste a adus costuri de 180 de milioane de euro

Manfred Wimmer: Integrarea BCR in Erste a adus costuri de 180 de milioane de euro

Click pentru imaginea marita

02.07.2008, 18:05 134

Implementarea Programului de Integrare si Dezvoltare a BCR, un set de 42 de proiecte prin care structura organizationala a BCR a fost adaptata la standardele grupului Erste, a presupus costuri totale de 180 de milioane de euro in 2006 si 2007.
"Prin programul de integrare si dezvoltare am facut din BCR o banca buna, una si mai buna. Cheltuielile operationale s-au ridicat la aproximativ 120 de milioane de euro, la care s-au adaugat cheltuieli de capital de 60 de milioane de euro. Cheltuielile legate de program din prima parte a anului 2008 nu s-au ridicat la sume semnificative", a declarat ieri Manfred Wimmer, artizanul preluarii BCR de catre grupul Erste si care a asigurat in ultimele sapte luni conducerea executiva a bancii. Incheierea mandatului lui Wimmer, care a asigurat interimatul dupa plecarea lui Nicolae Danila in decembrie trecut, simbolizeaza si finalizarea formala a procesului de reorganizare a BCR.
Britanicul Dominic Bruynseels a preluat ieri efectiv functia de presedinte executiv (CEO) al BCR, dupa ce timp de doua luni, de cand a fost numit de Consiliul de Supraveghere, a vizitat sucursalele bancii din mai multe judete pentru a intelege modelul de business romanesc. "BCR are nevoie de cei mai buni oameni de pe piata din Romania si trebuie sa devina locul unde toti specialistii vor dori sa lucreze", a declarat Bruynseels.
Manfred Wimmer spune ca BCR a preferat sa piarda cota pe unele segmente decat sa concureze "la orice cost", dand exemplu finantarile pentru municipalitati, unde competitia din partea jucatorilor mai mici, dar si a celor care ofera credite cross-border este acerba.
Deciziile privind evolutia cotelor de piata pe diferitele segmente ale BCR vor fi incluse in strategia pe care Bruynseels trebuie sa o contureze in lunile urmatoare.
Banca are acum o cota pe creditare de 23%, fata de 30% in octombrie 2006.
Intre timp, BCR va continua sa isi dezvolte reteaua, urmand sa ajunga la 700 de unitati, in orizontul anului 2009.
Wimmer, care va prelua de la 1 septembrie functia de chief financial officer (CFO) si chief performance officer in cadrul Erste Group, spune ca actiunile BCR vor fi listate la Bursa de Valori de la Bucuresti pana in 2009, respectandu-se astfel prevederile din contractul de privatizare a bancii. Momentul nu este insa oportun, avand in vedere evolutia pietei.
Wimmer spune ca inca nu a fost luata o decizie in privinta modului in care va fi realizata listarea la Bursa. Printre alternative este o listare administrativa (dupa modelul utilizat deja de Erste pentru listarea la BVB) sau o emisiune de actiuni noi, care ar presupune atragerea de capital.
"Nu trebuie sa fie neaparat un IPO (oferta publica initiala, n. red.). Vom face o majorare de capital doar daca va fi nevoie", a spus Wimmer. El a subliniat ca oricare vor fi conditiile de piata, Erste isi va respecta angajamentul de a lista BCR pana in octombrie 2009.
In prezent, Erste detine ceva mai mult de 69% din actiunile BCR, iar cele cinci SIF-uri cumuleaza circa 30% din actiuni. Wimmer spune ca Erste nu se afla in prezent in discutii cu SIF-urile pentru preluarea participatiilor.
"In timp am ajuns sa avem incredere intre noi. Ei au fost de acord cu strategia noastra, iar din punctul de vedere al Erste nu exista presiune pentru schimbarea actualei structuri a actionariatului."

Ion Ghica - 9 ani
A fost unul dintre cei mai respectati bancheri romani, reusind sa dezvolte BCR in cea mai dificila perioada de dupa 1989, respectiv intre 1990 si 2000, cand economia a scazut, iar creditele neperformante erau la ordinea zilei. Ghica a reusit sa impace atat interesele statului de subventionare prin banci a companiilor de stat, businessurile oamenilor de afaceri cu conexiuni in lumea politica, cat si finantarea firmelor private viabile. Spre deosebire de rivalii de la Bancorex, Ghica a reusit sa tina fraiele BCR si sa preia prima pozitie din sistem in 1999-2000.

Nicolae Danila - 8 ani
Fost bancher la sucursalele din Bucuresti ale unor grupuri financiare americane, Danila a preluat "peste noapte" conducerea BCR dupa ce aceasta a fuzionat cu ce a mai ramas din Bancorex. In timpul mandatului el a reusit sa dezvolte puternic banca, devenind un jucator de forta in sistem. La fel ca si Ghica el a impacat toate fortele si interesele din economie atat cele de stat, cat si cele private. Ambitia lui a fost sa faca din BCR un campion national. Rezultatele lui s-au vazut la privatizarea bancii in 2005, cand grupul austriac Erste
a platit o suma incredibila pentru a prelua controlul. BCR a fost evaluata la sase miliarde de euro.

Manfred Wimmer - 1 an
Artizanul achizitiei BCR de catre Erste, seful strategic al austriecilor, a preluat conducerea BCR dupa ce Nicolae Danila a plecat, in urma opiniilor diferite cu noul actionar majoritar. El a spus de la inceput ca va administra banca o perioada scurta de timp. Wimmer a continuat procesul de restructurare a BCR, dar banca a continuat sa piarda cota de piata. Incheierea mandatului de presedinte executiv al lui Wimmer simbolizeaza si finalizarea procesului de reorganizare si integrare a BCR in structura grupului Erste Bank. El se va reintoarce la Viena pentru a deveni noul director financiar al grupului Erste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO