Bănci și Asigurări

Marex Braila vizeaza afaceri de 70 mil. euro

27.06.2008, 12:42 59

Grupul de firme Marex din Braila, unul dintre principalii producatori independenti de carne de porc si bauturi alcoolice, a inregistrat in primele cinci luni ale acestui an o crestere de 160% a cifrei de afaceri, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, reprezentantii companiei estimand ca vor finaliza acest an cu afaceri de circa 70 de milioane de euro.
"Evolutia a fost determinata de investitiile realizate in ultimii ani si de cresterea vanzarilor atat pe segmentul de carne cat si pe cel al preparatelor din carne. Pentru 2008 estimam o crestere de intre 40 si 50% fata de anul trecut", a declarat Marin Moraru, directorul general si unul dintre actionarii grupului Marex.
Grupul de firme Marex a realizat anul trecut afaceri de 47,4 milioane de euro, in crestere cu 21,5% fata de anul precedent, si un profit net de 500.000 de euro, de patru ori mai mare decat cel obtinut in 2006.
Investitiile companiei Marex in acest an vor fi de peste 10 milioane de euro, cea mai mare parte fiind deja alocata pentru proiectele incepute in 2007. Astfel, compania a finalizat luna aceasta o fabrica de alcool etilic si bioetanol cu o capacitate de 10 milioane de litri pe an, existand posibilitatea unei extinderi la 30 milioane de litri pe an in functie de evolutia cererii. De asemenea, pana la sfarsitul lunii septembrie va deveni operational si cel de-al doilea complex de crestere a porcilor cu o capacitate de 120.000 capete pe an.
"Acum suntem in faza de proiectare a unui abator nou de 3.000 porci pe zi care va fi situat in Braila si va avea o suprafata construita de circa 15.000 metri patrati. Lucrarea va incepe in semestrul doi al acestui an, iar punerea in functiune se va realiza pe etape si sectii de productie pana in primul semestru din 2010", a afirmat Moraru.
Reprezentantii companiei au declarat in prima parte a acestui an ca intentioneaza sa creasca efectivele de porci detinute la circa un milion de capete pana in 2013. In urma investitiilor realizate, Marex va avea 240.000 de porci la sfarsitul acestui an.
Din cauza majorarilor constante ale costurilor utilitatilor, compania va demara in ultimul trimestru al acestui an investitii de aproximativ 10 milioane de euro in constructia unei instalatii de biogaz care va deveni operationala in 2009.
Proiectul, care in prezent se afla in faza de studiu de fezabilitate, ar putea fi realizat in parteneriat cu un jucator din domeniul energetic, potrivit reprezentantilor companiei.
Grupul de firme din Braila, detinut de Marin si Elena Moraru, este format din companiile Marex (detine fabrica de alcool, abatorul si fabrica de preparate din carne), Stejar Prodimpex (asigura distributia bauturilor alcoolice marca Imperial si alcoolul sanitar Marex), Vegetal Trading (specializata pe productia de furaje si partea de zootehnie) si Best Construct (companie cu activitate in domeniul constructiilor).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO