Bănci și Asigurări

Masa salarială a scăzut spre 30% din PIB, cel mai mic nivel din ultimul deceniu, în timp ce ponderea profiturilor operaţionale ale firmelor a crescut spre 60%

Masa salarială a scăzut spre 30% din PIB, cel mai mic...

Autor: Adelina Mihai, Claudia Medrega

29.06.2015, 00:08 7931

Reducerea numărului de angajaţi în economie în anii de criză, scăderea salariilor, diminuarea investiţiilor din sectorul privat şi creşterea eficienţei costurilor firmelor au determinat înrăutăţirea distribuţiei veniturilor între angajaţi şi angajatori în România • Salariile angajaţilor români au coborât în 2014 la o pondere de doar 30% în PIB, faţă de aproape 40% în 2008, în timp ce ponderea profiturilor operaţionale ale firmelor în PIB au urcat de la 50% înainte de criză spre 60% • Comparativ, situaţia la nivelul UE a rămas relativ stabilă şi semnificativ mai bună pentru angajaţi.

Salariile angajaţilor români au avut o pondere de doar 31% în PIB anul trecut, în timp ce media la nivelul statelor din Uniunea Euro­peană (UE) a fost de circa 48%. Astfel, importanţa masei salariale din România la formarea PIB a ajuns în 2014 la cel mai scăzut nivel din ul­ti­mul de­ceniu, după un declin pu­ter­nic înregistrat după anul 2008, de opt puncte pro­cen­tuale, ara­tă datele prezentate de Florin Georgescu, prim-vice­gu­ver­natorul BNR.

„Ponderea salariilor în PIB a scăzut treptat începând cu anul 2008 în Româna, de la apro­ximativ 40% în 2008 la circa 30% în 2014.

(…) În pe­rioada crizei a existat o creş­te­re a decalajului prin înrăutăţirea distribuţiei ve­ni­turilor între angajaţi şi angajatori. Situa­ţia la nivelul UE a fost stabilă şi semnificativ mai bună pentru angajaţi“, se arată în pre­zentarea lui Florin Georgescu, susţinută la reuniunea IMF - World Bank Constituency organizată la Sofia.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24