Bănci și Asigurări

Maxim trei zile pentru orice transfer de bani intre banci

05.11.2009, 23:50 169

Consumatorii vor beneficia de mai multa transparenta lautilizarea serviciilor de plata, respectiv vor primi gratuitinformatii atat inainte, cat si dupa realizarea tranzactiilor, iartermenul de decontare va fi stabilit la cel mult trei zile de ladata la care banii au plecat din contul platitorului, potrivit uneiordonante de guvern care a intrat in vigoare la inceputullunii.
Bancile au acum la dispozitie mai putin de 45 de zile pentru asemna noi contracte cadru privind drepturile si obligatiile inrelatia cu clientii pentru oferirea de servicii de plata.
Jucatori precum Raiffeisen, UniCredit Tiriac sau Carpatica auinceput deja sa isi cheme clientii la agentii, pentru a semnadocumentele necesare. Bancherii spun totusi ca termenul prevazut deGuvern este prea scurt.
"Noi am inceput sa chemam clientii la unitati, dar suntemconstienti ca nu vom putea sa rezolvam aceasta problema in 45 dezile. De aceea am cerut Parlamentului o prelungire a termenului",spune Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si alCEC Bank.
Prevederile ordonantei se aplica in cazul serviciilor de plataprecum remiterea de fonduri, plata facturilor, operatiunile cucarduri sau comertul electronic. Practic, in aceste categorii suntincluse depunerea sau retragerea de numerar din conturi de plata,debitul direct, ordinele de plata programate, platile din cont saucardul, precum si remiterea de bani.
Sub incidenta reglementarilor intra toate platile derulate in eurosau in monedele locale ale statelor membre ale Uniunii Europene,cat timp atat platitorul, cat si beneficiarul se afla in spatiulcomunitar.
Potrivit reglementarilor, consumatorul va putea sa solicite gratuitcontractul cadru furnizorilor de servicii de plata, astfel incat sapoata compara ofertele mai multor furnizori. In plus, institutiacare ofera servicii de plata ii va pune la dispozitie lunarinformatii privind operatiunile de plata derulate in cadrul unuicontract, fara sa ii perceapa costuri suplimentare.
Totodata, furnizorul va trebui sa precizeze clar comisioaneleaplicate, termenele de executie, datele pe care clientul trebuie sale furnizeze, precum si ora pana la care se pot transmite ordine deplata.
Termenul de executare a platilor este de maxim una sau trei ziledin ziua in care a fost debitat contul platitorului, in functie detipul serviciului. De asemenea, suma va ajunge la beneficiar farasa fie truncheata, platitorul si beneficiarul urmand sa achitefiecare comisioane catre banca sa. Furnizorii vor avea obligatia saanunte cu cel putin doua luni inainte beneficiarul in cazul in caredoresc sa opereze modificari in contractul de servicii deplata.
Odata cu noua legislatie, vor putea sa ofere servicii de plata sialte institutii decat bancile. Practic, orice firma care doreste saofere astfel de servicii poate sa aplice pentru o licenta specificala BNR, care a fost desemnata ca autoritate de reglementare inacest domeniu. Furnizorul de servicii de plata va gestiona pentruclient platile, cum sunt, de exemplu, platile lunare defacturi.
Sub incidenta reglementarilor nu intra tranzactiile cu numerar sautransportul fizic de numerar. De asemenea, sunt exceptatetransferurile care au la baza instrumente de debit (cecuri, biletela ordin sau cambii) sau schimbul valutar de tip numerar contranumerar (care nu implica un cont de plati).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO