Bănci și Asigurări

Mihaela Bîtu, ING Bank România: Sistemul bancar este pregătit pentru această perioadă, este un sistem bancar mult mai matur şi mai responsabil faţă de crizele precedente

ZF Bankers Summit 2022

Mihaela Bîtu, ING Bank România: Sistemul bancar este...

Autor: Ramona Cornea

11.07.2022, 10:41 110

Sistemul bancar din România este pregătit pentru această perioadă de criză din cauza contextului geopolitic, este un sistem bancar mult mai matur şi mai responsabil faţă de crizele precedente, afirmă Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank România.

”Sistemul bancar este în o poziţie solidă, în care băncile se bucură de o capitalizare solidă, în care băncile au un nivel foarte jos al creditelor neperformante în acest moment. Deja am intrat în o perioadă de incertitudine, este o perioadă de criză până la urmă, depinde cât de adâncă şi de dură va fi această criză sau să sperăm că va fi acel soft landing. Dar sistemul bancar este pregătit pentru această perioadă, este un sistem bancar mult mai matur şi mai responsabil faţă de crizele precedente, în special faţă de cea din 2008 – 2009. Cred că avem tot ce ne trebuie pentru a ne continua misiunea în cele mai bune condiţii”, a declarat Mihaela Bîtu în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit

Ce a mai declarat Mihaela Bîtu în cadrul evenimentului:

• Lichiditatea în lei este mai strânsă în perioada aceasta, chiar şi Banca Centrală a confirmat că este o chestiune determinată în mod voit, este şi aceasta o modalitate de a combate inflaţia, de controla inflaţia pentru că, crescând dobânzile, se decelerează cererea de creditare şi în felul acesta controlăm şi inflaţia. Este o realitate cu care avem de-a face.

• Este prima lună în care am observat o reducere a economisirii, rămâne de văzut dacă este un trend sau un fenomen marcat şi de emisiunile Ministerului de Finanţe, care de asemenea au atras destul de multă lichiditate în lei din piaţă, deci rămâne de văzut în următoarele luni. Eu o să mă uit la momentul septembrie – octombrie, acela va fi un punct de inflecţiune pe care trebuie să-l urmărim cu atenţie şi atunci vom vedea care sunt trendurile la care ne putem aştepta pentru următoare jumătate de an sau 1 an de zile.

• Noi suntem bănci şi administrăm riscuri. Evident, şi noi, şi clienţii noştri trebuie să fim prudenţi în perioade de incertitudine, în perioade de criză. Ne aşteptăm la o descreştere a apetitului de creditare, trebuie să fim mai prudenţi, trebuie să analizăm bine filtrele pe care le avem puse pe diversele credite pe care la acordăm, dar cu siguranţă vrem în continuare să ne îndeplinim rolul de intermediator, rolul nostru fundamental de intermediere financiară. Acest lucru va continua. Trebuie să avem în vedere riscurile aferente acestui context nou în care ne aflăm.

• Cred că va continua creditarea, evident că vom vedea o decelerare, se văd primele semne ale acestei decelerări. Sperăm că nu vor fi fenomene dramatice, dar nu avem de unde să ştim cu siguranţă. Sperăm cu toţii în un scenariu de tip soft landing, un scenariu de decelarare graduală, dar nu dramatic. Este posibil să discutăm despre recesiune, despre stagflaţie, sunt fenomene de care nu trebuie să ne fie frică să vorbim. O recesiune nu este ceva dramatic, dacă este una pe câteva trimestre, nu trebuie să intrăm în panică din această cauză. Depinde foarte mult de contextul global, suntem un actor în un fenomen global şi sunt atât de multe piese care se mişcă în acest interval de timp încât este aproape imposibil să prezici cu oarecare doză de certitudine ce se va întâmpla în continuare.

• Fiecare sector este afectat de această criză într-o măsură mai mare sau mai mică. Nu există sector sau persoană care să nu fie afectată de această criză în diverse grade şi dimensiuni. Efectele se simt la toată lumea, fie că suntem persoane fizice sau companii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO