Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor ia 260 milioane euro de la Banca Europeană de Investiţii pentru 89 de proiecte de investiţii în sensuri giratorii, pasaje şi sisteme de semnalizare, precum şi pentru modernizarea şi exinderea a 26 de spitale

Ministerul Finanţelor ia 260 milioane euro de la Banca...

Autor: Roxana Rosu

09.01.2023, 14:48 304

Ministerul Finanţelor a semnat trei contracte de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii, cu o valoare totală de peste 260 milioane euro, pentru modernizarea unor drumuri şi reamenajarea şi extinderea a 26 de spitale, pentru pregătirea acestora în perspectiva unor potenţiale viitoare pandemii, dar şi pentru susţinerea sectorului spitalicesc public supraîncărcat.

Astfel, ministerul a semnat un contract de 50 milioane euro pentru realizarea unor investiţii privind siguranţa rutieră, data limită de tragere a împrumutului este de 5 ani de la semnare. Valoarea totală a proiectului este de circa 100 milioane euro, iar implementarea acestuia va fi asigurată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Proiectul include 89 de investiţii în sensuri giratorii, pasaje superioare sau subterane, respectiv sisteme de dirijare/semnalizare şi se estimează că va fi finalizat până în anul 2027.

De asemenea, BEI va finanţa 2 proiecte de investiţii de peste 210,6 milioane euro pentru susţinerea sectorului spitalicesc public supraîncărcat.

Proiectele au în vedere reabilitări, extinderi, consolidări, modernizări şi dotări pentru 26 de unităţi spitaliceşti din judeţele Bacău, Bihor, Braşov, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dolj, Harghita, Giurgiu, Neamţ, Olt, Prahova, Teleorman şi Municipiul Bucureşti.

Implementarea va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), prin Compania Naţională de Investiţii (CNI). Se estimează că realizarea investiţiilor va fi finalizată în 2025.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24