Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor nu s-a înţeles cu băncile la licitaţiile cu titluri de stat în lei din această săptămână considerând dobânzile inacceptabile

Ministerul Finanţelor nu s-a înţeles cu băncile la...

Autor: Claudia Medrega

20.03.2020, 17:51 377

Ministerul Finanţelor a lansat în cursul acestei săptămânii mai multe licitaţii pentru titluri de stat, dar nu a împrumutat nicio sumă în condiţiile în care nu s-a înţeles cu băncile în privinţa dobânzii, considerând nivelul inacceptabil.

„În conformitate cu prevederile art. 4, alin. 3 din Regulamentul-cadru privind operaţiunile de piaţă cu titluri de stat pe piaţa internă aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2245 din 16.09.2016, Ministerul Finanţelor Publice respinge în totalitate ofertele de cumpărare transmise considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat“, se arată în comunicatele oficiale comune ale Ministerului Finanţelor şi BNR transmise pentru ultimele lictaţii.

Pentru joi, Ministerul Finanţelor a avut programat două împrumuturi cu o valoare cumulată de 900 mil. lei, iar luni licitaţia cu titluri de stat avea o valoare programată de 600 mil. lei, scadenţa titlurilor fiind în 2028, toate licitaţiile fiind eşuate. Şi săptămâna precedentă, joi, licitaţia de titluri de stat a fost eşuată.

Pe piaţa titlurilor de stat ratele de dobândă au înregistrat evoluţii divergente, pe scadenţa 10 ani fiind consolidare la 5,915%, spune Andrei Rădulescu, director analizăă macroeconomică la Banca Transilvania. Pentru luna martie, Ministerul Finanţelor a programat licitaţii pe piaţa internă în volum de 5 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO