Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor vrea să majoreze capitalul la CEC Bank şi la Exim Banca Românească. Capitalul CEC Bank ar urma să fie majorat cu 1 mld. lei, până la 3,5 mld. lei, iar capitalul Exim Banca Românească ar urma să crească cu 0,75 mld. lei, fiind necesar şi avizul Comisiei Europene în ambele cazuri. De ce?

Ministerul Finanţelor vrea să majoreze capitalul la CEC...

Autor: Claudia Medrega

18.12.2023, 00:05 902

Aceste suplimentări de capital la cele două bănci controlate de stat prin Ministerul Finanţelor sunt prevăzute în bugetul pentru 2024 şi vor putea să fie operate efectiv după primirea de la Comisia Europeană a autorizării de majorare a capitalului, conform legislaţiei europene în domeniul ajutorului de stat  Noua majorare a capitalului CEC Bank vine după ce şi în anul 2019 a fost operată o suplimentare a capitalului cu 940 mil. lei (de la 1,56 mld. lei până la 2,5 mld. lei) cu bani de la bugetul de stat, Comisia Europeană transmiţând atunci un răspuns favorabil  În principiu, băncile ar trebui să creioneze şi planuri de afaceri cu obiective clare legate de creditare, depozite şi îmbunătăţirea eficienţei.

Ministerul Finanţelor, în calitate de reprezentant al statului, ar urma să aloce de la buget în total 1,75 mld. lei pentru majorarea capitalului social la cele două bănci de stat - CEC Bank (locul 4 în topul după active în S1/2023) şi Exim Banca Românească (locul 8 în topul după active).

Concret, capitalul CEC Bank ar urma să fie majorat în 2024 cu 1 mld. lei, iar capitalul Exim Banca Românească poate creşte cu 750 de milioane de lei (0,75 miliarde de lei).

„Se mandatează Ministerul Finanţelor, în calitate de repre­zentant al statului, ca unic acţionar, să majoreze capitalul social al CEC Bank - S.A. prin emiterea de noi acţiuni cu o valoare nominală egală cu valoarea nominală a acţiunilor existente. Ministerul Finanţelor subscrie cu suma de 1.000 milioane lei (1 mld. lei - n.red) la majorarea capitalului social al CEC Bank - S.A., sumă aprobată cu această destinaţie în bugetul de stat pe anul 2024. Se mandatează Ministerul Finanţelor, în calitate de reprezentant al statului, ca acţionar majoritar, să majoreze capitalul social al Exim Banca Românească S.A., prin emiterea de noi acţiuni cu o valoare nominală egală cu valoarea nominală a acţiunilor existente“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO