Bănci și Asigurări

Ministrul finanţelor a anunţat că Guvernul a modificat taxa pe activele băncilor fără avizul BCE. Ordonanţa care modifică OUG 114/2018 a fost publicată în Monitorul Oficial

Ministrul finanţelor a anunţat că Guvernul a modificat...

Autor: Mediafax

01.04.2019, 00:03 166

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a declarat, vineri, că Guvernul a decis ca taxa pentru bănci să fie modificată fără acordul Băncii Centrale Europene (BCE), deoarece există acordul Băncii Naţionale a României (BNR).

„Pe întregul set de propuneri există avizul, acceptul Băncii Naţionale. A fost derulată consultarea cu toţi actorii din piaţă, Asociaţia Română a Băncilor. A fost informată şi Banca Centrală Europeană. Am văzut că s-a discutat acest lucru în spaţiul public: aceasta (BCE - n.red.) nu a dat un aviz. Având în vedere că nu dorim, ca şi Guvern, să taxăm băncile, s-a decis în Guvern să adoptăm această ordonanţă de urgenţă fără avizul acestei instituţii, deoarece există aviz de la Banca Naţională, ştiind foarte clar că şi avizul de la Banca Centrală Europeană va fi favorabil“, a declarat Eugen Teodorovici, la finele şedinţei de guvern de vineri.

Reprezentanţii BCE au declarat, joi după-amiază, că nu şi-au dat avizul pentru modificarea taxei de activele financiare ale băncilor, deoarece au nevoie de mai mult timp pentru a emite o opinie. Ministrul finanţelor anunţase anterior, miercuri-seară, că BCE şi-a dat acest aviz. Executivul a adoptat vineri proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care schimbă OUG 114/2018, OUG 50/2010 şi OUG 52/2016, iar vineri-seară proiectul a fost publicat în Monitorul Oficial. MFP publicase, marţi-seară, spre dezbatere publică, proiectul de modificare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018, prin care propune o nouă variantă pentru taxa pe activele băncilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO