Bănci și Asigurări

Mircea Busuioceanu, Raiffeisen Bank: În următoarele 12 luni văd o parte puţin mai dificilă din ciclul creditului pentru IMM. Vom vedea evoluţii mult mai nuanţate sectorial decât am văzut până acum

ZF Bankers Summit 2023, ziua 1

Mircea Busuioceanu, Raiffeisen Bank: În următoarele 12...

Autor: Alex Ciutacu

26.06.2023, 16:04 1696

Sectorul IMM-urilor este mai solid şi mai atractiv pentru sistemul bancar decât era în urmă cu 15 ani, însă pe termen scurt companiile din acest segment intră într-o perioadă „mai dificilă” din ciclul creditului, care va aduce evoluţii diferite în funcţie de sectorul de activitate, a explicat Mircea Busuioceanu, vicepreşedinte Risc Raiffeisen Bank, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2023.

„Modul în care văd eu lucrurile pentru IMM-uri pentru următoarele 12 luni este o parte puţin mai dificilă din ciclul creditului, cred că vom vedea evoluţii mai nuanţate sectorial decât am văzut până acum. Dacă până acum mai toate sectoarele au mers cu viteze similare, acum vom vedea diferenţe între sectoare”.

Legat de evoluţia pe termen scurt, Busuioceanu consideră că există provocări care ţin de fundamente, precum problema forţei de muncă.

„Asta nu o să se rezolve prin PNRR, ea este structurală, vine din demografie, este un element care este foarte relevant pentru IMM-uri, pentru că sectorul acesta este destul de expus la forţă de muncă, şi aici e şi riscul, cât şi oportunitatea. Pentru că vom avea aceste investiţii în creştrea productivităţii, în automatizare, în digitalizare, în inovaţie, doar că acestea nu vor dura 12 luni. Este un lucru care va dura mai mult”.

Alte declaraţii:

  • Pe termen mediu, cred că nu discutăm suficient de partea de ESG şi de informare a jucătorilor din diversele sectoare de activitate despre consecinţele acestei tranziţii asupra businessului lor. Aceste consecinţe vor fi şi trebuie pregătite, chiar dacă vorbim de 2026-2027, ca să aterizezi bine atunci trebuie să începi de acum. Aici va fi şi rolul nostru foarte mare în a contribui, dincolo de a constribui cu bani, cred că rolul industriei financiare este de a contribui cu informaţii.
  • Sectorul IMM arată mult mai bine astăzi decât arăta în urmă cu 15 ani, evoluţia este clară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO