Bănci și Asigurări

Mişu Negriţoiu, ING Bank: Sunt semne încurajatoare pentru economie în acest an

Mişu Negriţoiu, ING Bank: Sunt semne încurajatoare...

Autor: Cătălina Butan

08.04.2013, 10:12 851

Invitat la ZF Live în ediţia de luni, 8 aprilie, Mişu Negriţoiu a discutat despre situaţia sucursalei Bank of Cyprus în România, influenţa crizei din Cipru asupra economiei României precum şi perspectivele asupra economiei în acest an.

Principale declaraţii ale lui Mişu Negriţoiu la ZF Live:

Nominal toţi cei care au bani depuşi la bancă sunt deponenţi. Însă depozitul este în sine un instrument investiţie. Când ai peste 100.000 de euro în bancă esti mult mai avizat, mai educat.

Dacă ai 100.000 de euro la bancă, mergi şi cumperi titluri de stat. Nu există ceva mai contraproductiv decât spargerea depozitelor la bănci. Personal, am investit 50.000 de dolari în titlurile de stat denominate în dolari.

Nu este productiv să lucrezi cu mai mult de două bănci. Investitorii trebuie să-şi îndrepte atenţia către mai multe instrumente financiare, însă să rămână fideli unei bănci.

Băncile au dat faliment şi vor da faliment. Ele nu sunt instituţii imuabile. Ceea ce este sigur este că toate instituţiile au un anumit grad de vulnerabilitate. Trebuie să diferenţiem băncile. Invstitorii trebuie să se uite la gradul de siguranţă a băncilor, mai spune Negriţoiu.

Nici măcar la saltea nu mai sunt siguri banii. Oamenii trebuie să fie conştienti. Însă nu trebuie să fie speriaţi. Faptul că a căzut o bancă nu trebuie să ne sperie.

ING nu este interesată de sucursala Bank of Cyprus. Noi am avut trei ani de zile un plan de restructurare, după ce am primit 10 miliarde de euro. Bank of Cyprus nu are nicio valoare adăugată pentru business-ul nostru.

Planul de restructurare al ING presupune retragerea din investment banking. ING Asigurări Europa va fi listată însă va păstra acelaşi model de business. Se vor schimba acţionarii, conducerea, însă clienţii nu sunt afectaţi, nu îşi pierd banii.

Economia românească nu va fi afectată de situaţia din Cipru. Noi avem o economie aproape sustenabilă iar ingredientele PIB-ului vin din mai multe sectoare. Românii nu traiesc peste posibilităţile lor, ci sub posibilităţi.

În ansamblu, economia României este mult mai echilibrată. Sunt semne încurajatoare anul acesta.

În ceea ce priveşte planul de guvernare Ponta, Negriţoiu spune că măsurile radicale în măsură să facă istorie nu se văd.

Politicienii trebuie să fie hotărâţi la liberalizarea preţurilor la utilităţi, la privatizări şi manangement privat, să aloce resurse pentru IMM-uri. Prin liberalizarea preţurilor, statul ar putea atrage investitori.

Sunt necesare scheme de sprijinire a IMM-uri cu fonduri publice. Toate ţările dezvoltate au aceste scheme.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO