Bănci și Asigurări

MKB Romexterra a primit 10 mil. euro de la actionari

04.06.2008, 20:29 18

MKB Romexterra, filiala locala a grupului german Bayern LB, a primit 10 milioane de euro de la actionari, ajungand astfel la un capital social de 174,39 milioane de lei (ceva mai mult de 48 de milioane de euro).
In urma acestei operatiuni, banca maghiara MKB (o subsidiara a Bayern LB) a ajuns sa detina 80,485 din capitalul MKB Romexterra, fata de 75,94% cat avea anul trecut. In structura actionariatului bancii mai intra companii de stat cu 2% din capital, firme private cu 1,7% si persoane fizice cu 15,6% din capital.
Maghiarii au intrat in actionariatul bancii in anul 2006, in urma unei oferte publice de cumparare de actiuni derulata prin intermediul unui off-shore din Cipru. Ulterior numele bancii a fost schimbat in MKB Romexterra.
In ultimii ani Romexterra s-a concentrat pe procesul de reorganizare a operatiunilor, pentru a se adapta la structura grupului Bayern LB.
MKB Romexterra a incheiat anul trecut cu un profit net de 3,4 milioane de euro, in scadere fata de castigul obtinut in 2006, de 6,2 milioane de euro. Oficialii bancii au explicat ca rezultatul a fost influentat de cresterea costurilor de operare, pe fondul procesului de restructurare si al extinderii retelei teritoriale.
Activele bancii au urcat anul trecut cu 63% in lei, pana la 1,98 miliarde de lei (echivalentul a 550 de milioane de euro).
Creditele acordate de banca au urcat cu 73%, pana la 1,25 mld. lei (347 mil. euro). Banca nu a prezentat pana acum rezultatele financiare aferente primului trimestru din 2008.
Pentru anul acesta, MKB Romexterra si-a bugetat un profit net de 22,5 mil. euro (ceva mai mult de 6 milioane de euro).
Pana in decembrie, banca intentioneaza sa ajunga la o cota de piata de circa 2% pe zona de corporate (atat din punctul de vedere al finantarilor, cat si al economisirii). Pe zona de retail cota de piata ar trebui sa urce spre 1,1%. Potrivit strategiei, MKB Romexterra incearca sa se dezvolte pe toate segmentele de piata - companii mari, micro-business si retail.
Recent, grupul a decis sa renunte la afacerea de pensii, dupa ce fondul de administrare de pensii private obligatorii nu a reusit sa ajunga la o masa critica de clienti.
La inceputul anului banca a vandut si societatea de servicii de intermedieri financiare, preferand sa internalizeze acest business.
MKB Romexterra a devenit participant la sistemul Bursei de Valori Bucuresti de la sfarsitul lunii trecute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO