Bănci și Asigurări

Ce modificări ale Legii RCA îi aşteaptă pe români? Proiectul legii este în Parlament. Sunt răscumpărarea, franşiza şi plata în rate metodele prin care piaţa RCA se va redresa sau vom vedea noi probleme şi alte falimente?

Ce modificări ale Legii RCA îi aşteaptă pe români?...

Autor: Mircea Nica

14.03.2024, 16:20 3345

♦ Sorin Mititelu, vicepreşedinte ASF, responsabil de zona asigurărilor  a explicat recent într-un interviu pentru ZF că franşiza, plata în rate şi răscumpărarea sunt opţionale pentru consumator şi în acelaşi timp contribuie la menţinerea unui preţ al poliţei mic pentru asigurat ♦ În legătură cu aceste propuneri, care deja se află pe masa Parlamentului, asigurătorii au venit cu câteva nemulţumiri privind forma în care vor intra în vigoare, implicaţiile ulterioare şi faptul că pachetul de măsuri ar trebui să fie adecvat.

Răscumpărarea, posi­bili­tatea de a plăti poliţa RCA în rate şi franşiza, câteva din principalele modificări propuse de ASF care se află acum în Parlament, deşi vor fi opţionale pentru asiguraţi sunt criticate de asigurători. Ce în­seamnă de fapt toate aceste schim­bări şi la ce ar trebui să se aştepte şoferii?

Răscumpărarea, care este şi acum prezentă, dar nu este folosită, va deveni o clauză facultativă pe care şoferii o vor putea achiziţiona pentru a-şi menţine valoarea reducerii aplicate primei de asigurare pe baza sistemului bonus-malus, fără a modifica istoricul de daune înregistrat şi fără a interveni asupra clasei de bonus-malus în care acesta se încadrează, conform modificării ASF adusă Legii RCA. Deşi această posibilitate poate să pară ca un colac de salvare şi pentru unii şoferi chiar va fi, pentru asigurători va însemna pagubă.

„Dacă doar şoferii care achiziţionează această clauză vor beneficia de efectul pe care o produce, atunci toţi cei care ştiu că produc accidente vor rămâne la acelaşi nivel al primei de asigurare, chiar dacă teoretic istoricul de daună nu se modifică“, susţin surse din piaţa asigurărilor.

În ceea ce priveşte posibilitatea de a plăti poliţa RCA în rate, perioada asigurată va fi limitată doar la 3 luni, 6 luni sau 12 luni. Dacă până acum se putea lua o poliţă pentru o lună, odată cu posibilitatea de plată în rate nu se va mai putea face acest lucru. „Având în vedere introducerea posibilităţii plăţii în rate a contractelor pe 12 luni, perioada pentru care acestea se pot încheia se modifică la 3, 6 sau 12 luni“, se arată în motivarea modificărilor legii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO