Bănci și Asigurări

Molnar, RBS Bank: Procesul de diminuare a dobânzii-cheie va continua, până la 5%

Molnar, RBS Bank: Procesul de diminuare a dobânzii-cheie va continua, până la 5%

Autor: Claudia Medrega

04.02.2012, 17:39 777

Procesul dezinflaţionist puternic pe care economia românească s-a situat din a doua parte a anului 2011, perspectivele privind o inflaţie moderată în anul 2012 (medie de 3%), precum şi menţinerea deficitului de cerere în economie susţin actualul ciclu de tăiere a dobânzii de politică monetară, consideră Cătălina Molnar, senior economist la RBS Bank, ea anticipând o diminuare a dobânzii-cheie până la 5%.

Banca Naţională a decis joi să reducă dobânda-cheie de la 5,75% la 5,5%, pentru a treia şedinţă consecutiv, continuând să preseze băncile să dea credite în lei, în condiţiile în care împrumuturile în euro au dat semnale de scumpire.

BNR a reuşit în 2011 să atingă ţinta de inflaţie pentru prima dată în ultimii cinci ani, iar unii analişti cred că există şanse ca obiectivul să fie atins şi în 2012.

Inflaţia anuală a coborât în decembrie la 3,14%, nivelul minim al ultimilor 20 de ani, încadrându-se în intervalul ţintit pentru 2011, de 2-4%.

BNR a dat în noiembrie 2011 semnalul începerii unui ciclu de relaxare a politicii monetare, care să ajute economia să iasă de sub ameninţ area recesiunii, reducând dobânda-cheie la 6% după un an şi jumătate în care a ţinut-o îngheţată la 6,25%. În ianuarie 2012, banca centrală a operat o nouă ajustare a dobânzii de politică monetară până la 5,75%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO