Bănci și Asigurări

Moody’s a pus sub supraveghere ratingurile Erste Group Bank, pentru o posibilă retrogradare

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

06.11.2011, 12:47 220

Moody's a plasat vineri sub supraveghere ratingul "C-" al Erste Bank Group pentru soliditate financiară şi ratingul "A1" pentru credite şi depozite pe termen lung, în vederea unei posibile retrogradări, după ce banca austriacă a anunţat pierderi mari pentru trimestrul al treilea.

Ratingul pentru datoriile şi depozitele pe termen scurt a fost menţinut la "P-1", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Decizia de a pune sub supraveghere a ratingului pentru soliditate financiară a fost luată în urma anunţului Erste referitor la pierderile mari din trimestrul al treilea, provocate parţial de expunerile la CDS-uri care anterior nu au fost dezvăluite.

Analiza Moody's se va concentra pe managementul riscurilor, controlul intern şi transparenţa financiară, ca şi pe capacitatea modelului de afaceri al Erste de a genera profit ajustat la riscuri.

Punerea sub supraveghere a ratingului pe termen lung a fost luată în urma deciziei de a evalua calificativul pentru soliditate financiară.

Moody's nu exclude revizuirea în scădere a ratingului "C-" pentru soliditate financiară sub nivelul actual.

În consecinţă, rezultatul cel mai probabil al evaluării este retrogradarea ratingului pe termen lung cu o treaptă, se arată în comunicat.

Erste a înregistrat o pierdere de 1,5 miliarde euro în trimestrul trei, faţă de un profit de 367 milioane euro în perioada similară din 2010, ca urmare a amortizării fondului comercial, constituirii de provizioane în Ungaria şi costurilor legate de modificarea portofoliului CDS la valoarea justă.

În urma acestui rezultat, Moody's este îngrijorată de apetitul pentru risc al băncii şi de politicile de management al riscurilor, controlul intern şi transparenţa financiară.

Relevantă este, în mod special, dezvăluirea unui portofoliu de CDS-uri de 5,2 miliarde de euro, a explicat agenţia.

Moody's a apreciat pe de altă parte anunţul băncii referitor la reducerea în trimestrul al treilea a expunerii la CDS-uri la 300 milioane de euro.

Cu toate acestea, reevaluarea expunerii la CDS-uri a avut un impact negativ de 460 milioane de euro după plata taxelor, a subliniat agenţia.

Acest impact, alături de amortizarea fondului comercial în Ungaria şi România, au obligat Erste să amâne rambursarea unui ajutor de 1,2 miliarde de euro statului austriac.

Acest fapt ar putea limita flexibilitatea strategică şi financiară a băncii o perioadă mai lungă de timp decât se aştepta Moody's.

În absenţa generării de profit în acest an, anticipată iniţial, rata de adecvare a capitalului Erste, de 7,1% (excluzând capitalul de stat) la sfârşitul lui septembrie, este redusă în raport cu alte bănci cu rating de soliditate financiară "C-".

Potrivit Moody's, această comparaţie amplifică presiunea asupra Erste de a reveni rapid la ritmul anterior de generare a profitului, pentru a-şi mări rata de adecvare a capitalului la nivelul cerut de autorităţile de reglementare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO