Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, 1 mil. lei venituri la BNR, triplu faţă de acum un deceniu. Guvernatorul a încasat anul trecut venituri din salarii de circa 18.700 de euro net pe lună de la BNR, echivalentul a 12 salarii medii nete din bancă

Evoluţia veniturilor salariale obţinute de Mugur Isărescu din funcţia de guvernator al BNR (lei/an)

Evoluţia veniturilor salariale obţinute de Mugur Isărescu din funcţia de guvernator al BNR (lei/an)

Autor: Adelina Mihai

21.07.2017, 00:08 876

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, a încasat în 2016 venituri nete de 1 milion de lei (echivalentul a circa 84.385 de lei pe lună, adică 18.700 de euro/ lună), în scădere cu 12% faţă de anul anterior, potrivit datelor din decla­ra­ţiile sale de avere.

Comparativ cu situaţia de acum 10 ani, veniturile salariale ale guvernatorului au cres­cut de trei ori.

Anul trecut a fost primul an din 2007 în­coa­ce de când guvernatorul şi întreaga con­ducere a BNR şi-au publicat veniturile sala­riale din anul anterior, după ce banca s-a con­fruntat cu un val de critici referitoare la lipsa de transparenţă prin nepublicarea veniturilor în declaraţiile de avere.

Pe lângă veniturile de la BNR, guverna­to­rul a mai obţi­nut anul trecut peste 34.000 de lei din calitatea de membru titlular al Academiei Ro­mâne, dar şi 1.200 de lei din activitatea di­dac­tică de la  Academia de Studii Eco­no­mice. Sala­riul mediu în cadrul BNR a fost de circa 6.800 de lei net în 2016 (1.500 de euro), de unde rezultă că guver­natorul câştigă echi­valen­­tul a 12 salarii medii din bancă. 

În total, cei 9 membri ai consiliului de administraţie al BNR au încasat circa 4,6 milioane de lei (1 mil. euro) anul trecut, al doilea cel mai bine plătit executiv din conducerea băncii după Isărescu fiind Florin Georgescu, prim-viceguvernator, care a primit câte 15.700 de euro net pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO