Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, guvernator BNR: Sondajul realizat de BEI arată un optimism seminificativ al firmelor din România când sunt întrebate de accesibilitatea finanţării interne şi externe

Mugur Isărescu, guvernator BNR: Sondajul realizat de BEI...

Autor: Mircea Nica

19.03.2024, 13:55 193

Aşteptările privind climatul economic s-a îmbunătăţit substanţial în România, iar sondaul BEI arată că firmele româneşti au un nivel semnificativ de optimism, faţă de media UE, când sunt întrebate de accesibilitatea la finanţarea internă şi externă, a spus Mugu Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul Conferinţei anuale a Băncii Europene de Investiţii (BEI), Transforming for Competitiveness, organizată la sediul BNR.

“Ediţia din 2023 se concentrează pe cele mai importante probleme cu care ne confruntăm astăzi, precum costul energiei, schimbările climatice şi tranziţia verde. Ne bucurăm să vedem că peisajul de investiţii per total în România s-a îmbunătăţit faţă de ediţia precedentă. De exemplu, aşteptările privind climatul economic s-a îmbunătăţit substanţial în România. De asemenea, conform sondajului, firmele din România arată un nivel semnificativ de optimism decât media UE când sunt întrebate de accesibilitatea finanţării interne şi externe.”

Ce a mai spus Mugur Isărescu:

Concluzia acestui sondaj reprezintă un plus binevenit alături de sondajele noastre proprii privind accesul finanţării companiilor necorporative din România.

Sondajul nostru aduce în prim-plan opinia reală a sectorului privind cele mai presante probleme cu care s-au confruntat companiile în activitatea lor, costurile, implicaţiile privind o apreciere sau depreciere a cursului valutar şi impactul schimbărilor climatice.

Luând în considerare îngrijorările privind schimbările climatice şi impactul privind politicile de mitigare a sectoruilui bancar, BNR a început în 2021 un sondaj care captează principalele evoluţii în ceea ce priveşte schimbările climatice şi finanţarea verde prin câţiva indicatori: unul este economia reală, al doilea riscul fizic, al treilea riscul tranziţiei, patru finanţare verde şi cinci politicile guvernamentale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO