Bănci și Asigurări

Negocieri între Viena şi Kiev: Austria şi-a dat acordul pentru cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei, după ce Ucraina a scos Raiffeisen de pe lista neagră

Negocieri între Viena şi Kiev: Austria şi-a dat...

Autor: Ştefan Stan

18.12.2023, 11:39 155

Austria şi-a dat acordul pentru cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei, după ce Ucraina a scos Raiffeisen de pe lista neagră, au anunţat sâmbătă site-ul guvernului ucrainean şi un diplomat UE, scrie FT. 

Austria făcuse presiuni pentru a scoate banca de pe lista ucraineană denumită "sponsori internaţionali ai războiului" - care îşi propune să ruşineze companiile care fac afaceri în Rusia şi care sprijină efortul de război, de exemplu, prin plata impozitelor.

"Rezerva de sancţiuni a Austriei este ridicată", a declarat un diplomat UE.

Lista neagră nu are valoare juridică, dar este importantă din punct de vedere simbolic, întărind presiunea publică asupra Raiffeisen pentru a părăsi Rusia, lucru pe care banca austriacă a declarat că este dispusă să îl facă, dar care încă nu s-a întâmplat.

"Statutul este suspendat pe perioada consultărilor bilaterale la care participă reprezentanţi ai Comisiei Europene", a precizat sâmbătă site-ul guvernului ucrainean cu privire la statutul Raiffeisen.

Austria dorea ca Raiffeisen să fie scoasă de pe lista neagră în schimbul semnării ultimului pachet de sancţiuni al UE împotriva Rusiei.

Raiffeisen intenţiona să se desprindă de activităţile sale din Rusia, care asigură o linie de salvare în materie de plăţi pentru sute de companii din această ţară, după ce a fost supus la presiuni din partea autorităţilor internaţionale de reglementare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO