Bănci și Asigurări

Negriţoiu, ING: Dacă Grecia iese din zona euro, România ar putea fi nevoită să preia finanţarea

Negriţoiu, ING: Dacă Grecia iese din zona euro, România ar putea fi nevoită să preia finanţarea

Autor: Voican Razvan

04.06.2012, 00:03 3184

Ieşirea Greciei din zona euro va pune în primul rând problema finanţării portofoliului de credite deţinut de băncile cu capital elen, estimat la 5-7 miliarde euro, BNR fiind capabilă să acopere acest deficit, spune directorul ING, Mişu Negriţoiu, arătând că şi banca sa ar putea prelua împrumuturi.

"Eu am văzut discuţiile din piaţă şi materialele din Ziarul Financiar privind dimensiunea dezastrului dacă Grecia iese din zona euro sau nu. După părerea mea, influenţele asupra cursului sunt apropiate. Dacă Grecia iese din zona euro, ceea ce nu cred, cel puţin nu în viitorul apropiat, 2-3 ani, dar în situaţia în care iese, noi avem două probleme mult mai mari decât presiunea pe curs. Una este situaţia sectorului bancar din România şi de fapt cine preia nevoia de finanţare a portofoliului de credit al băncilor greceşti în euro, care probabil va fi de 5-7 miliarde euro", a declarat la Pro TV directorul general al ING Bank, invitat la emisiunea "După 20 de ani".

Potrivit lui Negriţoiu, România are un deficit de finanţare împărţit diferit pe bănci şi chiar pe zone. "Statistica arată că băncile greceşti au cel mai mare deficit de finanţare. Vă uitaţi la portofoliul de credite şi depozitele pe care le au de pe piaţă. Diferenţa este finanţată cel mai probabil de la băncile mamă sau a fost finanţată prin piaţa Greciei, având în vedere accesul limitat al acestor bănci pe alte pieţe de euro."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO