Bănci și Asigurări

Normele de contabilitate IAS in linie dreapta si in banci

08.11.2001, 00:00 50



Toate institutiile de credit vor aplica, incepand cu exercitiul financiar 2003, reglemetarile contabile armonizate cu Standardele Internationale de Contabilitate aplicabile institutiilor de credit, aprobate printr-un ordin emis, saptamana trecuta, de Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Noile norme contabile, armonizate si cu standardele Comunitati Europene, se aplica, din acest an, de catre bancile cotate la Bursa de Valori Bucuresti (Banca Transilvania si Banca Romana pentru Dezvoltare), precum si de un esantion reprezentativ de banci romanesti sau sucursale din Romania ale bancilor straine.

Cele sapte banci incluse in grupul celor care vor aplica, incepand cu acest an, noile reglementari contabile sunt: Banca Comerciala Romana, Banc Post, Alpha Bank Romania, Citibank Romania, HVB Bank Romania, Banque Franco Roumaine Paris- Sucursala Bucuresti si National Bank of Greece - Sucursala Bucuresti.

In primul an de aplicare, situatiile financiare anuale ale institutiilor de credit care intra sub incidenta acestor reglementari se intocmesc in conformitate cu prevederile actuale si vor fi depuse la organele in drept pana la data de 15 aprilie a anului urmator.

Totodata, aceste institutii au obligatia de a retrata situatiile financiare anuale intocmite potrivit noilor reglementari, urmand sa le depuna la organele in drept pana la data de 30 septembrie a anului urmator celui de raportare.

Din al doilea an de aplicare, institutiile de credit vor prezenta numai situatiile contabile intocmite in conformitate cu noile reglementari.

Incepand cu situatiile financiare ale exercitiului din anul 2002, noile reglementari se aplica tuturor bancilor, persoane juridice romane si sucursalelor din Romania ale bancilor straine, iar din 2003 aplicabilitatea acestor norme se extinde la toate institutiile de credit.



Bancile, persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale bancilor straine, care vor aplica normele IAS din 2001: Banca Comerciala Romana, Banc Post, Alpha Bank Romania, Citibank Romania, HVB Bank Romania, Banque Franco Roumanie, Paris-Sucursala Bucuresti, National Bank of Greece - Sucursala Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO