Bănci și Asigurări

Noul indice IRCC, o sabie cu două tăişuri: Dacă s-ar calcula bazat pe valorile din aprilie 2019, indicele ar fi deja 3,29, în linie cu Robor şi mult peste nivelul de 2,36 anunţat de BNR pe T4 2018

Noul indice IRCC, o sabie cu două tăişuri: Dacă s-ar...

Autor: Ştefan Stan

03.05.2019, 11:21 8251

Noul indice IRCC, care a intrat de pe 2 mai în calculul dobânzilor variabile pentru creditele de consum, a generat o serie de controverse la nici o zi după ce a fost lansat. Prima valoare anunţată de BNR ia în calcul media aritmetică a valorilor zilnice din trimestrul patru al anului trecut, ajungându-se la 2,36%. Dacă ne-am uita la valorile din ultima lună, când deja se ştia că IRCC va înlocui Robor, media aritmetică a valorilor zilnice ar rezulta un indice 3,29%, în linie cu Robor. Drept comparaţie, BNR a anunţat astăzi o valoare pentru Robor la 3 luni de 3,31%. 

IRCC va fi folosit pentru creditele viitoare acordate de bănci, dar în Parlament există o iniţiativă potrivit căreia clienţii vor putea să schimbe indicatorul de referinţă din ROBOR în IRCC, dacă vor.

Ministerul Finanţelor a anunţat joi că IRCC va fi folosit şi la creditele în derulare Prima casă, Prima maşină şi Investeşte în Tine.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC)  se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic).

BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO