Bănci și Asigurări

Nu e bine deloc: economiştii de la UniCredit Bank reduc creşterea economică din România pentru 2019 la 2,8%, cea mai pesimistă prognoză

Nu e bine deloc: economiştii de la UniCredit Bank reduc...

Autor: Roxana Rosu

05.04.2019, 13:20 885
Ritmul de creştere economică ar putea încetini la 2,8% în 2019 şi la 1,8% în 2020 din cauza efectelor negative ale măsurilor fiscale ad-hoc, o creştere mai lentă a creditării şi a cererii externe, estimează analiştii Unicredit Bank.
 
”În ultimii doi ani, guvernul României a majorat pensile şi salariile cu scopul de a stimula cererea internă şi a menţine ritmul de creştere economică peste nivelul de 5%. Însă această strategie de creştere economică bazată pe majorări rapide ale veniturilor populaţiei, promovată de ideologii guvernului sub hashtag-ul #wageledgrowth, nu a asigurat fondurile necesare pentru a stimula şi producţia internă astfel încât să acopere consumul suplimentar”, se precizează în raportul băncii.
 
În opinia analiştilor, deficitul bugetar se va majora la 3,4% din PIB anul acesta şi la 4,1% din PIB în 2020 dacă legea pensiilor va fi adoptată în forma actuală.
 
În paralel, deficitul contului curent ar putea scădea uşor din cauza încetinirii ritmului de creştere sub potenţial. 
 
Banca Naţională a României (BNR) va menţine, cel mai probabil, dobânda de politică monetară la nivelul actual şi va încerca să prevină modificări bruşte ale dobânzilor şi ale cursului de schimb euro-leu prin gestionarea atentă a lichidităţii şi prin intervenţii pe piaţa valutară.   
 
Economiştii Unicredit spun că în încercarea de a acoperi deficitul  bugetar în creştere, Guvernul a adus în discuţie controversata ordonanţă de urgenţă 114 (OUG 114) de la finalul anului 2018, care a introdus taxe sectoriale suplimentare.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO