Bănci și Asigurări

Ofensiva Italiei pe piaţa bancară românească

Ofensiva Italiei pe piaţa bancară românească

Autor: Claudia Medrega

29.01.2024, 00:07 4704

Italia poate urca pe locul 2 în topul bancar românesc după active, de pe locul 4. Cota de piaţă combinată a celor două bănci cu capital italian din România UniCredit şi Intesa poate urca la 14% după achiziţiile anunţate, peste nivelul din ultimii ani, de circa 10%.

Băncile cu capital italian au trecut la ofensivă pe piaţa bancară românească prin două tranzacţii surpriză de fuziuni şi achiziţii prin care UniCredit Bank vrea să cumpere Alpha Bank România, în timp ce Intesa Sanpaolo Bank preia First Bank.

În urma acestor tranzacţii, anunţate în 2023 care vor fi finalizate probabil în 2024, cele două bănci cu capital italian din România, respectiv UniCredit şi Intesa, pot ajunge la o cotă de piaţă combinată de 14%, peste nivelul de 9-10% din ultimii ani şi dublă faţă de 2008. În aceste condiţii, Italia poate urca pe locul 2 în topul bancar românesc după active în urma acestor tranzacţii, avansând de pe locul 4 şi depăşind astfel Franţa (BRD) şi Olanda (ING).

Ofensiva italienilor în bankingul românesc este corelată şi cu numărul mare de firme cu capital italian din România (1 din 5 firme străine fiind italiene), precum şi cu efervescenţa relaţiilor de comerţ exterior între Italia şi România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO