Bănci și Asigurări

Este oficial: Guvernul a aprobat joi crearea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare, o nouă bancă de stat care va finanţa IMM-uri, proiecte de infrastructură şi investiţii şi va susţine atragerea de fonduri europene. Cine face parte din prima conducere: Ştefan Nanu, şeful trezoreriei va fi preşedintele CA şi Dan Sandu, fostul CEO al Intesa Bank România va fi director general

Este oficial: Guvernul a aprobat joi crearea Băncii de...

Autor: Ştefan Stan

16.11.2023, 19:10 2580

Executivul a aprobat în şedinţa de joi, actul constitutiv al Băncii de Investiţii şi Dezvoltare - S.A. (BID), potrivit unui anunţ al Guvernului.

„Încă de la audierile pentru preluarea portofoliului de ministru al Finanţelor am spus că un obiectiv important de mandat va fi să operaţionalizăm Banca de Investiţii şi Dezvoltare, cu viziunea clară de a performa ca instituţie centrală de dezvoltare care să deservească întreprinderile româneşti şi alte entităţi din sectorul public şi privat. Prin intermediul ei, vom crea un cadru financiar robust pentru proiecte inovatoare şi durabile, care vor contribui la modernizarea infrastructurii şi la stimularea creşterii economice. Această instituţie va acţiona ca un catalizator pentru dezvoltarea economică şi va sprijini sectoarele cheie, deschizând noi oportunităţi pentru antreprenori, investitori şi comunităţi locale”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Printre obiectivele BID sunt facilitarea accesului la finanţare pentru întreprinderi mici şi mijlocii, asigurarea accesului la finanţare pentru proiecte de infrastructură viabile şi atragerea capitalului privat în investiţii, şi sprijinirea procesului de accesare şi utilizare a fondurilor europene şi a efectului de multiplicare asociat, precum şi furnizarea de asistenţă tehnică.

Capital social subscris este de 3 miliarde lei, din care capitalul vărsat la înregistrarea băncii la Registrul comerţului este de 119 milioane lei, diferenţa urmând a se achita în 2 tranşe până la finalul anului 2024.

Conducerea BID

Organul de conducere este adunarea generală a acţionarilor, banca fiind administrată în sistem dualist de către un Consiliu de Supraveghere alcătuit din 7 membri numiţi de către adunarea generală a acţionarilor pentru un mandat de maximum 4 ani cu posibilitatea de a fi realeşi, şi de către un Directorat alcătuit din 3 membri, numiţi de Consiliul de Supraveghere pentru un mandat de 4 ani, de asemenea cu posibilitatea de reînnoire.

Componenţa primului Consiliu de Supraveghere al BID şi a Directoratului este următoarea:

a) Consiliul de Supraveghere
-Preşedinte: NANU Ştefan;
-Membri: CIOBĂNAŞU George-Romeo, BADEA Dorin-Alexandru, TĂNASE Ioana, MARINEL Gheorghe, POPESCU Mioara, ILIESCU Daniela-Elena.
b) Directorat
-Preşedinte: SANDU Dănuţ- Leonard;
-Membri: Nicolescu Raluca-Ana-Maria şi Kubinschi Florian-Raimund.

Primul auditor financiar al băncii, selectat prin procedură de selecţie derulată de către MF, în calitate de acţionar unic, este Pricewaterhousecoopers Audit SRL.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO