Bănci și Asigurări

Oprescu, Alpha Bank: Lipsa de predictibilitatea este principala slăbiciune a sistemului bancar

Oprescu, Alpha Bank: Lipsa de predictibilitatea este...

Autor: Anelis Baciu

08.06.2015, 10:49 419

Dacă reuşim să creştem într-o formă coerentă dimensiunea sectorului bancar, cu siguranţă aceasta se va reflecta şi în bunăstarea economică, a declarat Sergiu Oprescu, preşedinte executiv Alpha Bank şi preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), în cadrul conferinţei ZF Bankers Summit’15

Lipsa de predictibilitatea este principala slăbiciune a sistemului bancar, în opinia lui Oprescu. „Sistemul a  cumulat pierderi mari în ultimii ani, iar băncile trebuie să obţină profit şi să recompenseze acţionarii. Ar trebui să ne luăm propria noastră porţie de capital. Faptul că funcţionăm pe pierdere nu face decât să descurajeze capitalul din sector şi atunci ne punem întrebarea cum putem să finanţăm creşterea economică fără un sistem profitabil”. 

Alte declaraţii ale lui Sergiu Oprescu:

Avem un sistem bancar care este mai degrabă stabil, un sistem în care creditarea nu a făcut decât să se restrângă. Ar trebui totuţi să luăm în calcul şi creditul externalizat pentru a avea o imagine de ansamblu asupra sistemului.

Sistemul are venituri din activităţi bancare de 4,4 mld. euro si cheltuieli de 2,4 mld. euro. În condiţiile în care costul riscului s-ar menţine sub 1,9 mld, atunci sistemul va reveni pe profit. De altfel, toate băncile se asteaptă la profit în decursul anului 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO