Bănci și Asigurări

Orice este posibil: dobânzile obligaţiunilor greceşti ar putea scădea de la 45% în 2012 la 0%

Orice este posibil: dobânzile obligaţiunilor greceşti...

Autor: Catalina Apostoiu

13.02.2020, 20:35 1000

♦ Economia Greciei dă semne de redresare, cu o creştere de 2% aşteptată pentru 2019 şi oarecare succes în reducerea datoriei la aproximativ 185% din PIB.

De la 45% la 1%. Urmează oare 0%? Randamentele obligaţiunilor Greciei au scăzut de la niveluri extrem de ridicate în momentul de apogeu al crizei financiare la aproape 0% în mai puţin de un deceniu, iar acum investitorii se gândesc la ceva cândva de neconceput: un randament zero sau chiar negativ pentru obligaţiunile celei mai riscante ţări din zona euro, scrie Bloomberg.

Cei care prevesteau falimentul Greciei au rămas acum fără voce. Obligaţiunile ţării au înregistrat cea mai bună performanţă din regiune în ultimul an, aducând un randament de aproximativ 30% investitorilor dispuşi să parieze pe o redresare a Greciei şi aflaţi în căutare disperată de randamente.

Deşi are în continuare un rating junk din partea tuturor celor trei agenţii de rating majore, Grecia are nevoie doar de o promovare la statutul investment grade pentru a intra în programul de achiziţii de obligaţiuni de ordinul miilor de miliarde de euro al Băncii Centrale Europene.

Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci randamentele pe 10 ani care au scăzut sub 1% ar putea ajunge la zero, spun managerii de fonduri. Este un proces care nu va avea loc în acest an cel mai probabil, dar nu este unul imposibil. Cu cinci ani în urmă, puţini credeam că vor ajunge să accepte randamente sub zero de la ţări ca Germania şi Elveţia.

„Orice este posibil“, arată Mike Riddell, manager la Allianz Global Investors.

La începutul acestei luni, Polonia a devenit prima ţară cu piaţă emergentă care a vândut obligaţiuni guvernamentale cu o dobândă sub zero, marcând un nou punct de referinţă în plonjonul costurilor de finanţare la nivel mondial de după criză.

Dintre cele mai mari trei agenţii de rating, Moodyís are un rating de A2 pentru Polonia, în timp ce ratingul Fitch şi S&P este A-.

Economia Greciei dă semne de redresare, cu o creştere de 2% aşteptată pe 2019 şi oarecare succes în reducerea datoriei la aproximativ 185% din PIB. Comparativ, raportul datorie/PIB în cazul Poloniei este de 48,9%. Anul trecut, PIB-ul pe cap de locuitor a atins 70% din media UE în cazul Poloniei şi 68% în cazul Greciei.

În cazul Greciei, semnele de redresare au dat roade pe piaţa obligaţiunilor, cu o vânzare de titluri de trezorerie la randament negativ în octombrie şi prima emisiune de obligaţiuni pe 15 ani în ultimul peste un deceniu în ianuarie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO