Bănci și Asigurări

OTP Bank asteapta o crestere cu 23% a activelor filialei locale

13.04.2007, 20:18 13

Maghiarii de la OTP Bank au planuri moderate de dezvoltare in 2007 pentru filiala locala, dupa ce anul trecut aceasta a obtinut o triplare a activelor.
Activele OTP Bank Romania ar trebui sa creasca anul acesta cu putin peste 23%, pana la 238,5 miliarde de forinti maghiari (echivalentul a aproximativ 970 de milioane de euro). In aceste conditii, maghiarii estimeaza ca filiala locala va reusi sa isi majoreze usor cota de piata, la 1,6%, fata de 1,5% in decembrie trecut. OTP Bank Romania (OBR) a incheiat anul trecut cu active de 781 milioane de euro, potrivit datelor raportate la BNR. Cele mai importante obiective pe agenda OTP Bank Romania de anul acesta sunt insa dezvoltarea unei divizii de private banking, in paralel cu restructurarea departamentului de Trezorerie.
Potrivit documentatiei preparate de OTP Bank Ungaria pentru adunarea generala de saptamana viitoare, portofoliul de credite al filialei locale ar trebui sa creasca cu 60% anul acesta, pana la 162 de miliarde de forinti (aproximativ 660 de milioane de euro). OBR se va concentra mai mult pe cresterea depozitelor, care ar trebui sa se bubleze, pana la aproape 83 de miliarde de forinti (339 de milioane de euro).
Evolutia constrasteaza puternic cu cea din 2006, cand portofoliul de credite a crescut cu peste 300%, in timp ce sursele atrase de la clienti au urcat cu numai 62%. Rimtul rapid de expansiune al finantarilor a fost influentat si de baza redusa de la care s-a plecat. OTP a inceput creditarea pe zona de retail abia in toamna lui 2005, dupa ce preluase in 2004 RoBank, unul dintre cei mai mici jucatori din sistem. Printr-o politica agresiva de creditare (care a inclus si aducerea in premiera pe piata locala a creditelor in franci elvetieni), OBR a reusit sa ajunga la o cota de 3,75% pe segmentul creditelor imobiliare, la sfarsitul anului trecut.
Planurile prezentate de OTP Bank Ungaria nu contin referiri privind profitabilitatea bancii. In urmatorii trei ani OBR se va concentra pe dezvoltarea ofertei dedicate clientilor persoane fizice si intreprinderi mici si mijlocii, in timp ce pe zona corporate prezenta va fi limitata, potrivit planurilor pentru anii 2007-2010 prezentate recent de banca-mama. Maghiarii intrevad un potential semnificativ de crestere pe consumer finance, finantari ipotecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO