Bănci și Asigurări

OTP Bank România a înregistrat în primul trimestru din 2023 un profit după impozitare de 15 milioane lei, în scădere faţă de ultimul trimestru din 2022, pe fondul creşterii cheltuielilor operaţionale şi a costurilor de risc

OTP Bank România a înregistrat în primul trimestru din...

Autor: Roxana Rosu

10.05.2023, 15:01 138

OTP Bank România a înregistrat în primul trimestru din 2023 un profit după impozitare de 15 milioane lei (1 mld.forinţi), faţă de pierderi de 24 milioane lei în perioada similară din 2022, când banca a avut provizioane de risc extraordinare.

Faţă de T4/2022, profitul după impozitare s-a redus cu 70%, de la 4 miliarde forinţi, potrivit raportului grupului ungar.

Evoluţia câştigului în primele luni din 2023 a fost influenţată de creşterea cheltuielilor operaţionale (+12%) şi a costurilor de risc (+24%) comparativ cu ultimul trimestru al anului 2022.

Profitul operaţional înregistrat în primul trimestru al anului 2023 a fost de 47 milioane lei, în creştere cu 37% faţă de T1/2022, sprijinit de efectul creşterii veniturilor totale cu 12.

 În acelaşi timp, cheltuielile operaţionale au crescut cu 12%, în mare parte din cauza taxei anuale de asigurare a depozitelor plătită în luna ianuarie pentru întregul an. Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, cheltuielile operaţionale au crescut cu doar 7% în primele trei luni din 2023, incluzînd o creştere a numărului de salariaţi de 2,5% şi o rată anuală a inflaţiei de 14,5%.

„Începutul acestui an reprezintă o tranziţie între contextul anului 2022 şi îmbunătăţirea treptată aşteptată pentru principalii indicatori economici pe parcursul acestui an. În aceeaşi măsură, evoluţiile principalelor linii de business diferă în funcţie de tendinţele pieţei şi a modificărilor preferinţelor clienţilor, astfel că suntem mulţumiţi de performanţa primului trimestru al anului. Am obţinut rezultate financiare bune, cu creşteri ale veniturilor şi a profitabilităţii operaţionale comparativ cu anul precedent, consolidând poziţia băncii într-o perioadă în care unele segmente de business prezintă anumite provocări”, a declarat Gyula Fatér, CEO OTP Bank România.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 10% faţă de T1/2022, ajungând la un total de 208 milioane lei, în timp ce veniturile nete din comisioane au crescut cu 40%, în principal pe baza comisioanelor de reziliere anticipată a contractelor de leasing. Tendinţa de îmbunătăţire a marjei nete de dobândă a continuat; creşterea a fost de 49 de puncte de bază faţă de trimestrul trecut, ajungând la 4,02%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO