Bănci și Asigurări

OTP opreste extinderea retelei, pentru stabilizare

OTP opreste extinderea retelei, pentru stabilizare

Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank: Fluctuatia mare de personal si intensificarea tentativelor de frauda pun presiune pe operatiuni. Ne vom concentra pe training si pe activitatile de control.

27.02.2008, 17:30 39

OTP Bank, una dintre bancile care anuntasera obiective foarte ambitioase la intrarea pe piata, a hotarat sa opreasca extinderea retelei teritoriale, care a ajuns la 104 unitati.
"Anul acesta vom opri dezvoltarea retelei, pentru ca avem nevoie de o perioada de stabilizare, la fel cum cred ca au nevoie toate bancile. Fluctuatia mare de personal si intensificarea tentativelor de frauda pun presiune pe operatiuni. Ne vom concentra pe trainingul personalului si pe activitatile de control", a declarat Laszlo Diosi, directorul general al bancii.
In acelasi timp, decizia de a renunta la extinderea retelei teritoriale a fost influentata si de explozia preturilor pentru locatii si de lipsa de personal calificat.
Mai multe banci resimt presiunea costurilor legate de extindere, mai ales daca intervine o incetinire a pietei. De asemenea, bancherii se tem ca resursele umane ar putea deveni o mare problema, atat din punctul de vedere al numarului de candidati pe post, cat si al calitatii si al pregatirii.
Ungurii au intrat pe piata in urma cu patru ani prin achizitionarea unui jucator de dimensiuni mici - Robank - si anuntau o crestere spectaculoasa care avea drept tinta o cota de piata de 4-5%. Activele bancii au urcat la aproape un miliard de de euro la sfarsitul anului trecut.
Diosi trebuie sa aduca OTP Bank Romania pe profit anul acesta, potrivit planurilor stabilite anterior. El spune ca pierderea de anul trecut a fost determinata in special de cheltuielile importante pentru extinderea retelei teritoriale. Incepand din 2005, maghiarii au dezvoltat reteaua bancii de la 12 unitati detinute de Robank si care au fost reamenanjate, pana la 104 locatii, in prezent.
Seful OTP Bank Romania spune ca banca s-a dezvoltat mai incet anul trecut tocmai pentru a evita o deteriorare a portofoliului. Activele OTP au urcat in 2007 cu 28%, sub media pietei, de 45%.
"Am incetinit pentru ca nu dorim sa avem o crestere de volum in detrimentul calitatii", afirma seful OTP. Conform raportului bancii-mama, "in 2007 OTP Bank Romania a transferat credite corporate si retail in valoare de 47 de miliarde de forinti (circa 186 mil. euro) catre OTP Bank. Luand in considerare si transferurile, soldul creditelor a crescut cu peste 100%." De asemenea, OTP considera ca are o pozitie relativ puternica pe piata creditelor ipotecare, cu o cota de piata de circa 4%.
Pe langa intreruperea extinderii retelei, ungurii vor incerca totodata o dezvoltare mai bine echilibrata pe liniile de business, dupa ce in anii trecuti motorul cresterii fusese retailul.
Tobias Seiferth, director general adjunct al OTP Bank, care coordoneaza divizia corporate, spune ca tinteste o crestere cu 70% a afacerilor pe corporate anul acesta, desi accentul va fi pus pe calitatea portofoliului de clienti si pe profitabilitate. OTP se va adresa companiilor de talie medie, dar va incerca sa isi atraga si o felie din piata proiectelor rezidentiale.
"Ne vom concentra pe doi piloni: reducerea timpului de raspuns la client si oferirea de consultanta", explica Seiferth, care spune ca si pe corporate era luptei pe pret se apropie de sfarsit.
In ceea ce priveste retailul, Diosi spune ca accentul va fi pus pe creditele cu garantii imobiliare, pe carduri si pe produsele de economisire. De altfel, OTP a lansat recent divizia de private banking, prin care ofera servicii preferentiale clientilor cu averi lichide de peste 50.000 de euro, iar divizia de asset-management se afla in proces de autorizare la CNVM.
Din structura de grup financiar, OTP a pierdut recent divizia de asigurari prin vanzarea OTP Garancia la nivel de grup catre francezii de la Groupama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO