Bănci și Asigurări

Patru legi noi pentru creditul ipotecar

08.11.2004, 00:00 54



Lege modificata privind creditul ipotecar, legea obligatiunilor ipotecare, legea bancilor de credit ipotecar si legea privind securitizarea creantelor, fac parte dintr-un pachet legislativ la care Banca Nationala lucreaza in prezent, pentru dezvoltarea pietei creditului ipotecare.



"Pregatim crearea cadrului legal pentru aparitia unei noi categorii de institutii de credit specilizate in acordarea de credite ipotecare si care vor emite obligatiuni ipotecare pentru asigurarea surselor de finantare stabila, pe termen mediu si lung", a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.



Prezent la seminarul EU - Cofile, organizat la sfarsitul saptamanii trecute de Alpha Bank si BNR, Georgescu a aratat ca banca centrala are in vedere modificarea legii creditului ipotecar in sensul stabilirii caracteristicilor creditelor ipotecare eligibile pentru a fi folosite la garantarea emisiunilor de obligatiuni ipotecare.



In acelasi timp, amendamentele aduse legii actuale vor urmari imbunatatirea procedurii de publicitate a ipotecilor.



Strans legata de legea modificata a creditului ipotecar este proiectul de lege privind obligatiunile ipotecare.



Prin aceasta va fi reglementata functionarea institutiilor necesare dezvoltarii unei piete secundare cat mai lichide a acestei categorii de obligatiuni. De asemenea, va fi stabilit cadrul legal care sa asigure protectia investitorilor in astfel de titluri.



BNR va elabora o lege distincta privind bancile de credit ipotecar, al caror unic obiect de activitate il reprezinta acordarea de imprumuturi ipotecare si emiterea de obligatiuni ipotecare. Actul normativ va stabili si procedura de transformare in banci ipotecare a actualelor societati de credit ipotecar. In prezent, opereaza pe piata doua astfel de companii - Domenia Credit, care deja face raportari la BNR ca si o banca si si-a exprimat interesul de a fi autorizata ca banca, si Imofinance.



Pe langa reglementarile specifice finantarilor ipotecare, BNR intentioneaza sa promoveze anul viitor o lege privind securitizarea creantelor mobiliare si imobiliare, care sa permita bancilor sa transforme mai rapid in lichiditati creantele detinute. In acelasi timp, va fi creat cadrul legal pentru valorificarea creantelor respective prin intermediul pietei de capital. Toate acestea ar putea deveni instrumente de plasament atractive pentru investitorii institutionali.



Unde se afla piata creditului ipotecar?



"Volatilitatea pietei imobiliare nu a permis maturizarea pietei creditului ipotecar. In ultimii patru ani, creditul pentru finantare imobiliara a crescut fara a avea un trend consecvent", a declarat Sergiu Oprescu, vicepresedinte executiv al Alpha Bank Romania.



El spune ca inexistenta unei piete secundare mature nu permite o lichiditate adecvata a activelor imobiliare.



La sfarsitul lunii septembrie 2004, valoarea totala a creditelor de tip imobiliar a ajuns la 752,4 milioane de euro, Bucurestiul atragand aproape 34% din aceasta finantare.



Creditul ipotecar in valuta detinea o pondere covarsitoare, de 89%, in timp ce creditele in lei reprezentau numai 11%.



Potrivit unui studiu realizat de Alpha Bank, finantarea imobiliara ajunge anul acesta la 3% din PIB. O modalitate noua de finantare este leasingul imobiliar, estimat la 0,18% din piata.



Dintre principalele obstacole in dezvoltarea pietei bancare ipotecare, Sergiu Oprescu mentioneaza situatia juridica incerta a terenurilor cu destinatia construirii de locuinte, cadrul legislativ incomplet si inconsecvent, nivelul redus al veniturilor populatiei, respectiv costurile mari ale creditelor, inclusiv din cauza insuficientei surselor locale de finantare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO