Bănci și Asigurări

Pensii private: aviz negativ la randament minim egal cu inflatia

25.02.2008, 20:29 30

Propunerea legislativa de instituire a unui randament minim garantat egal cu rata anuala a inflatiei pentru fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) a primit deja trei avize negative, imediat inainte de intrarea in dezbatere in plenul Senatului, a declarat pentru ZF Aron Popa, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat.
"Proiectul legislativ respectiv a avut un raport negativ din partea Comisiei de munca si protectie sociala, aviz negativ de la Comisia privind drepturile omului si, anterior, un punct de vedere negativ din partea Guvernului. Pasul urmator este intrarea in dezbatere in plenul Senatului, care poate avea loc in cel mult doua saptamani", a precizat Aron Popa.
Propunerea respectiva a fost depusa la Senat in luna decembrie a anului 2007, incercand sa oblige fondurile de pensii obligatorii sa obtina randamentele anuale peste rata inflatiei. Argumentul sustinatorilor acestui proiect a fost ca pensionarii privati de maine ar putea primi mai putini bani (in termeni reali) decat au depus, daca fondurile nu sunt obligate sa performeze peste inflatie.
La polul opus, marea majoritate a celor 18 fonduri de pensii obligatorii s-au declarat impotriva acestei initiative, motivand ca ea va duce la o alocare foarte conservatoare a investitiilor (pentru a respecta cerinta de randament peste inflatie) si la ratarea unor oportunitati de plasamente si de crestere pentru activele de pensii.
Potrivit proiectului, companiile de pensii obligatorii al caror fond nu are randamente fara inflatie ar putea ramane fara licenta de administrare. De asemenea, proiectul legislativ respectiv solicita eliminarea obligativitatii aderarii la fondurile pilonului II.
"Adoptarea acestei initiative ar insemna stoparea intregii reforme, mai ales daca s-ar putea elimina obligativitatea aderarii", comenteaza Ioan Vreme, CEO al Generali Fond de Pensii, al treilea jucator de pe piata pensiilor obligatorii. "Cat despre randamentul minim egal cu inflatia, aceasta prevedere ar fi un mare pas inapoi pentru sistem", spune Vreme.
Chiar si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) s-a declarat impotriva acestei initiative legislative. Potrivit unul studiu al CSSPP, niciuna dintre tarile din Europa Centrala si de Est care a aplicat pensiile obligatorii (pilonul II) nu are un astfel de sistem de garantare in functie de inflatie.
In schimb, sistemul romanesc de pensii obligatorii are doua garantii de randament: unul al contributiilor nete (pensionarii privati nu vor primi mai putini bani, in termeni nominali, decat contributiile nete platite) si unul relativ la conditiile pietei (fondurile nu vor avea voie sa performeze cu mult sub media pietei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO