Bănci și Asigurări

Pensiile românilor au rezistat: Ce randament a avut fiecare fond de pensii Pilon II din România din primăvara lui 2018 încoace, cu şocul OUG 114 în portofoliu, pandemia de Covid, război şi scumpiri agresive. Optimism pentru viitor

Pensiile românilor au rezistat: Ce randament a avut...

Autor: Liviu Popescu

16.06.2023, 07:30 1505

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, acolo unde 8 milioane de români sunt participanţi, sunt al doilea cel mai mare cumpărător al datoriei statului român, după sistemul bancar Investiţiile în titluri de stat sunt de circa 67 mld. lei Randament mediu ponderat de 4,8% din aprilie 2018 în aprilie 2023, pe o rată medie anuală a inflaţiei de 6,9% Randamentul este real negativ, dar performanţa este bună în condiţiile bursiere ale ultimilor cinci ani.

Din aprilie 2018 şi până la aprilie 2023, în cinci ani în care investitorii au trecut de la bâlbâielile politice ale Ordonanţei 114, care urma să taxeze activele bancare şi care voia chiar naţionalizarea fondurilor Pilon II, la pandemia de COVID, la izbucnirea războ­iului din Ucraina, criza energiei şi scumpirile accelerate din economie, sistemul de pensii private Pilon II din România a avut un randament mediu ponderat de circa 4,7%. Astfel, fondul Aripi a avut un randament de 5,1%, urmat de Vital cu 4,9%, Metropolitan cu 4,77%, NN (4,62%), AZT Viitorul Tău (4,58%), BCR (4,46%), BRD (4,16%), arată datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Spre comparaţie, rata de creştere anuală a preţurilor de consum în acelaşi interval de timp a fost de 6,9%.

Chiar dacă randamentul este real negativ, de minus 2% în aprilie 2023 pentru ultimii cinci ani, în special din cauza expunerii ridicate pe titlurile de stat, performanţa fondurilor de pensii poate fi apreciată ca fiind pozitivă în contextul unor şocuri extrem de puternice pentru pieţele financiare, spune un profesor universitar. Iar semnalele sunt pozitive pentru perioada următoare pe fondul încetinirii ritmului de creştere al inflaţiei. La Bucureşti, indicele BET-TR a urcat de la 11.801 puncte în aprilie 2018 la 23.864 de puncte în aprilie 2023, adică un randament anualizat de 15%. Fondurile au însă circa 20% din active în acţiuni în contextul în care acestea sunt instrumente de investiţii riscante. Cea mai mare parte a activelor merge în titluri de stat, cele care subperformează într-un context inflaţionist, precum cel de acum. Iar aici intervine şi discuţia cu privire la expunerea ridicată a Pilonului II pe datoria statului român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO