Bănci și Asigurări

Pentru castig, clientii de private banking incep sa prinda pofta de risc

18.04.2007, 17:41 39

Eurobank EFG Private Banking Romania, departamentul de private banking al Bancpost, a intrat oficial pe piata in luna ianuarie a acestui an, cu cel mai ridicat prag minim de active lichide solicitat pentru acceptarea unui client - 250.000 de euro.
"Este unicul prag la acest nivel din sistemul bancar de la noi. Operam sub 'eticheta' de private banking a grupului si dorim sa derulam dintre cele mai inovatoare produse si servicii din Romania", a declarat pentru ZF Liliana Damianov, sefa departamentului.
Pragul minim nu este insa o regula rigida, banca preferand sa accepte anumite derogari in cazul clientilor care beneficiaza de recomandari solide, cum sunt, de pilda, fiii oamenilor de afaceri de succes.
Bancpost a inceput efectiv sa tatoneze piata de private banking din luna octombrie a anului trecut. Damianov spune ca, in prezent, valoarea medie a unui portofoliu este de circa 242.000 de euro. Cel mai valoros portofoliu aflat in administrarea Bancpost atinge sase milioane de euro.
Marea majoritate a clientilor - 90% - provin din Bucuresti, situatie care se regaseste si in cazul altor banci care ofera servicii de private banking. Cel putin deocamdata, depozitele bancare detin o pondere de 40% in totalul plasamentelor.
ING Bank, cel mai vechi jucator local pe aceasta nisa de piata, mentine pragul minim pentru acceptarea de noi clienti la 100.000 de euro, spune Sorana Tetik, directorul departamentului Private&Personal Banking.
Tetik spune ca are clienti "cu cateva milioane de euro", fara a dezvalui insa valoarea celui mai mare portofoliu in administratea ING.
Banca nu ofera tratament diferentiat pentru un client cu 1,5 milioane euro fata de unul cu 100.000 de euro. "Exista insa optiuni diferite, in sensul ca la o suma mai mare poti face o diversificare mult mai buna a portofoliului", afirma Sorana Tetik.
Ea spune ca volumul activelor aflate in administrarea departamentului de private banking al ING a crescut anul trecut cu 50%, fara a indica valoarea totala. In urma cu un an Tetik mentionase o crestere anuala de 35% si peste 600 de clienti.
"Avem aproximativ 500 de clienti", spune acum Tetik. La ING, plasamentele pe piata interna detin o pondere "mult mai mare" decat cele in afara, datorita raportului risk-return "mult mai bun".
Fata de anii trecuti, apetitul fata de risc al clientilor ING tinde sa creasca. "Categoric, apetitul de risc este in crestere, datorita scaderii randamentului instrumentelor cu risc scazut - titluri de stat, depozite", spune Tetik. Totusi, in continuare, ponderea plasamentelor in intrumente clasice este mai mare decat a celor cu risc mai mare. Si la ING Bucurestiul aduce 95% din clienti.
De la inceputul anului, Banca Nationala a primit notificari de la mai multe banci europene interesate sa ofere in mod direct servicii pe piata romaneasca, intre care se disting institutii specializate in servicii de private banking precum Lombard Odier, Credit Suisse Luxemburg, GE Artesia Bank sau Danske Bank International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO