Bănci și Asigurări

Pentru moment, românii răsuflă uşuraţi. Isărescu: Inflaţia anunţată pentru iunie este bună, sub nivelul pe care îl anticipam

Pentru moment, românii răsuflă uşuraţi. Isărescu:...

Autor: Dorin Oancea

10.07.2019, 13:26 118

Inflaţia anunţată pentru iunie de institutul de statistică este bună, a declarat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu, care a subliniat că anticipa un nivel mai ridicat al indiatorului.

„Personal, nu vedeam un nivel sub 3,9%, şi ne-a surprins cu 3,8%”, a spus Isărescu, la conferinţa de presă de lansare a Raportului anual al instituţiei.

Guvernatorul BNR vede posibilă o temperare a inflaţiei în a doua parte a anului. „A coborât sub 4%, noi am anticipat această evoluţie şi probabil cu un an agricol bun este posibil ca şi sfârşitul de an să arate altceva decât am prognozat în primăvară”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a subliniat că în 2018 inflaţia a fost influenţată de creşterile de preţuri la energie electrică şi la gaze naturale, de majorarea accizelor, de creşterea preţului petrolului pe plan internaţional, descumpirea abruptă a legumelor, îndeosebi a cartofilor, care au generat şocuri de creştere în ianuarie, aprilie, mai, precum şi în perioada august – octombrie.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este 2,5%, valaorea actuală fiind 3,84%.

INS a anunţat miercuri o rată anuală a inflaţiei de 3,8%, în scădere de la 4,1% în mai.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,9%.

Faţă de iunie 2018, preţurile mărfurilor alimentare a crescut cu 5%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 2,89%, iar srviciile cu 4,26%. În comparaţie cu decembrie 2018, cele mai mari creşteri de preţ se înregistrează la cartofi, cu 37,39% (dar în scădere faţă de mai 2019), legumele şi conservele de legume, cu 14,81%, fructele şi conservele de fructe cu 15,7%, fructele proaspete cu 13%, citricele şi fructele meridionale cu 19%, combustibilii cu 4,6%, tutunul şi ţigăile cu 4,67%, serviciile de apă, canal şi salubritate cu 4,09%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO