Bănci și Asigurări

Pentru prima oară, un emitent de la Bursa de la Bucureşti intră în compoziţia unuia dintre cei mai importanţi indici bursieri din Europa de Est

Pentru prima oară, un emitent de la Bursa de la...

Autor: Liviu Popescu

01.09.2016, 16:08 51309

Banca Transilvania (TLV) este singura companie listată la Bursa de Valori Bucureşti care intră în componenţa indicelui STOXX Eastern Europe 50, care urmăreşte cele mai mari companii din Europa de Est, intrarea efectivă fiind data de 19 septembrie 2016.

Indicele STOXX oferă o reprezentare a celor mai importante 50 de companii listate - lideri in diverse sectoare economice - din ţări precum Rusia, Turcia, Grecia, Estonia, Polonia, Ungaria.

Banca Transilvania a intrat în compoziţia indicelui Stoxx 50 alături de alte două companii, Transneft din Rusia şi Arcelik din Turcia, care controlează în România fabrica Arctic din Găeşti. Cele trei societăţi înlocuite sunt grupul rusesc de oţelării Severstal, compania de telecomunicaţii Orange Polska din Polonia şi producătorul de alimente şi băuturi Anadolu Efes din Turcia.

Banca de la Cluj a raportat pentru primul semestru un profit net de 458 mil. lei, în creştere cu 141% faţă de S1/2015, iar brokerii susţin că profitul în creştere face ca titlurile TLV să rămână la multiplii de evaluare destul de mici, chiar dacă în prezent se află în zona maximelor istorice.

Banca Transilvania se poziţionează pe primul loc al câştigurilor obţinute de la începutul anului din rândul emitenţilor din alcătuirea indicelui BET, cu un câştig de 35%, fiind luat în calcul randamentele dividendelor plătite şi acţiunile gratuite, potrivit calculelor Prime Transaction. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO